Čaša vina dnevno, uz ručak ili večeru, sigurno neće narušiti vaše zdravstveno stanje. Upravo suprotno, umjerena konzumacija vina popravit će vaše psihofizičko zdravlje. To će dokazati Institut za poljoprivredu i turizam kroz projekt Vinum Sanum.

Veliki je nedostatak objektivnih spoznaja o utjecaju primjene različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva vina od hrvatskih autohtonih sorti vinove loze i njihove uloge u ljudskoj prehrani. Upravo time će se baviti projekt Vinum sanum koji se provodi na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Projekt vrijedan milijun i tristo tisuća kuna financira Hrvatska zaklada za znanost, a porečki Institut u njemu je vodeći partner.

Projekt okuplja raznoliki projektni tim koji se sastoji od 14 istraživača znanstvenika iz različitih područja. U projekt su uključeni i ispitanici koji sudjeluju u istraživanju umjerene konzumacije, njih 102 s područja Istarske županije, Rijeke i Kvarnera. Dosad su odrađena dva ciklusa.

Za potrebe provođenja istraživanja nabavljena je informatička oprema za laboratorij senzorne analitike, opremu za kemijski laboratorij, a u podrum Instituta stigli su novi vinifikacijski tankovi s hlađenjem.

Velika je važnost ovog projekta zato što je orijentiran na autohtone sorte vinove loze i time doprinosi hrvatskom vinarstvu.