Žminjska se kula i okitila blagdanskim ruhom. Vrijedni mještani i ove su godine izložili svoje unikatne božićne jaslice.

Prije osam godina započela je žminjska božićna priča. Od tad se u predbožićno vrijeme izlažu jaslice mještana prije nego ih ponesu doma i smjeste pod svoj bor.

Lenka Šajina, direktorica TZ Općine Žminj ističe kako je ideja došla od jednog mještana Žminja, Fabija Dusmana koji je imao razrađen cjelokupni projekt i tada su zajednički krenuli u realizaciju cijele priče.

Četrdesetak jedinstvenih jaslica ove godine krasi Žminjsku kulu. Ponosni vlasnici vrlo su sretni što svoje jaslice mogu pokazati svima. Samanta Lukšić ponosno nam pokazuje svoje jaslice od papira i kartona koje je izradila uz pomoć svoje asistentice. Toni Peteh svoje je jaslice ove godine smjestio u središte zemaljske kugle, a Gracijela Damijanić ove ih je godine izradila od sirka koji je posijala u svom vrtu isključivo kako bi od njega napravila jedinstvene jaslice.

     

Lenka Šajina ističe kako svake godine stižu vrlo zanimljivi izlošci. Ove godine na izložbu su stigle jaslice Aliče Pištan koje su bile izložene na izložbi jaslica u Veroni. Jedinstvene su po tome što je jedan dio izrađen od rolica novinskog papira. Vrlo su zanimljive i kamene jaslice zajednice talijana Armando Capolicchio iz Galižane koje su bile izložene i u gradu Grado.

     

Svake posebne na svoj način, ali pažnju ipak najviše privlače jaslice Renca Otočana. Izrađene od morskih oblutaka, pričaju priču o tradiciji i životu istarskog težaka.

Renco Otočan pojašnjava kako je izložen samo jedan dio figura, njih oko 150 do 200. Osim ovih, kamenih, Renco svake druge godine izlaže i drvene figure koje također sam rezbari.

U izložbu se svake godine uključuju žminjski vrtić i osnovna škola. Njihova odgajateljica, Jadranka Bakša ističe kako se djeca osjećaju važno kad vide svoje radove ovdje ili na televiziji.

Jaslice žminjsku kulu napuštaju prije Božića. Nakon što su ih ponosni vlasnici svima pokazali, smjestit će ih pod svoj bor i ispuniti dom božićnim duhom.