Slučajni prolaznik koji je zaboravio običaje, na viliju Ivanje u Svetom Petru u Šumi, vidio je veliki oganj. Poznavatelji narodnih običaja iz ognja su prepoznali Ivanjski krijes. Sudionici tog običaja nastavili su tradiciju.   

 

Nema dileme, Frenki i njegovi i ove vilije Ivanje pale krijes. Znaju to susjedi okolnih sela i općina, zna Centar za obavještavanje, a vero znaju i vatrogasci. Posegnut će okupljeni za tradicijom, za ivanjskim krijesovima, za ljepotom dijela Ivanjske noći.

Ove godine, što je ipak neuobičajeno, štabela kiša pala je prije Ivanje. Tuče nije bilo, a svića koju će Frenkijeva supruga Branka, za njega Mafalda, udijeliti svakome, dobro će doći za nevrimena i grdega oblaka.

Supetarski Ivanjski krijes kod Zgrablićevih povezao je nekoliko važnih događaja i običaja. Na kupu se osjetio dah Vazma, Uličnice, Tijelova i naravno blagdana svetog Ivana Krstitelja.

Nema tradicijskih skakanja preko ognja, imamo dovoljno svakodnevnih problema za skokove u dalj i vis. Uputit ćemo se za stolove jer ondje nas također čeka dah vremena prošlih.

Prije odlaska svaki sudionik fešte na viliju Ivanje dobiva sviću; Neka se užge za grdega oblaka. Premda kolegica Kristina i ja poznajemo samo dobre oblake uzeli smo sviću. U sjećanju će gorjeti do vilije Ivanje sljedeće 2020. godine kada će Frenki opet paliti krijes, a njegova Branka na radost okupljenih sviće.