Na inicijativu LAG-a “Istočna Istra” održana je prva u nizu radionica o pripremi krafi, tradicionalnog jela Labinštine. Radionica je održana pod vodstvom Jasne Pušec, jedne od najznačajnih chefica s područja Labinštine i velike ljubiteljice istarske kuhinje te Igora Belušića, licenciranog eno gastro kritičara.
Gastronomija, kao važan dio lokalne kulture, ima ključnu ulogu u oblikovanju identiteta jednog područja te u turističkoj promociji. Stoga je cilj ove inicijative istaknuti kraf kao simbol tradicije Istočne Istre te ga sačuvati u njegovoj izvornoj recepturi kako bi se prenio i vrednovao kroz generacije, istaknuli su iz LAG-a Istočna Istra.
U sklopu ovog projekta, Etnografski muzej Istre proveo je istraživanje na temu krafi, intervjuirajući lokalne stanovnike kako bi se sačuvali autentični recepti i tehnike pripreme te istaknule specifičnosti ovog tradicionalnog jela na području Labinštine.
Na radionici su sudjelovali predstavnici turističkih zajednica Grada Labina i Općina Kršan, Raša, Sveta Nedelja, agroturizam Pineta i agroturizam Giovanna Allegra te Gordana Benković Gušić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nastavnica iz predmeta iz područja prehrambene tehnologije u ugostiteljstvu i trgovini te Ivica Matanović, nastavnik ugostiteljskog posluživanja, oba iz Srednje škole Mate Blažine Labin. Naime, s ciljem očuvanja tradicijskih vrijednosti Srednja škola Mate Blažine Labin uvrstila je radionicu izrade krafi u svoj kurikulum u okviru Učeničke zadruge.
Na radionici se raspravljalo kako su se krafi pripremali nekada, a kako danas. Svi prisutni imali su priliku degustirati i istarske fuže sa žgvacetom od domaće kokoše, Labinjoski krafi u kojem se mogla okusiti slatko slana kombinacija, zatim krafi sa pečenom domaćom kokošom te krafi kao desert (flambirane krafi) koji su bili pripremljeni po recepturi cjenjenih kuhara iz bivšeg Hotelskog poduzeće Rabac. Uz pripremljene krafe, sljubljivala su se i vina iz vinarija Juričić i Baćac.
Oduševljenje sudionika nije izostalo, a mnogi su istaknuli da su krafi pripremljeni na tradicionalan način probudili sjećanja na djetinjstvo, na mirise i okuse koji su podsjetili na majčinu ili bakinu kuhinju. Ovaj događaj označio je korak naprijed u očuvanju i promociji bogate kulinarske baštine Istočne Istre, te potaknuo nadu u očuvanje tradicije za buduće generacije.