U Raklju je održana tradicionalna gastro manifestacija U rakljansken loncu i 30. Smotra folklora Rakalj u srcu. Tradicionalni zemljani lonci specifični su za to područje gdje su se nekad proizvodili, a tamošnje obitelji i danas u posebnim prilikama kuhaju u loncima koje pažljivo čuvaju.

Klaudio Knapić, inicijator manifestacije, prisjeća se kako su lonci od gline nekada prehranjivali mnoge obitelji. U vrijeme siromaštine, ljudi su koristili zemlju i glinu koju im je priroda dala. Žene su tijekom zimskih mjeseci izrađivale lonce, pekle ih i prodavale diljem Istre i Kvarnera. U zamjenu su dobivale osnovne namirnice – pšenicu, ulje i brašno, pojašnjava Knapić, dodajući kako se trgovalo miru za miru, na viru, što znači koliko je lonac bio veliki toliko su namirnica dobili, onoliko koliko je stalo unutra.

U rakljansken loncu manifestacija je koja tradicionalno svake godine u Rakalj privlači brojne posjetitelje, ljubitelje istarske gastronomije i pravih maneštri skuhanih u rakljansken loncu. Manifestacija je pokrenuta 2008. godine u sklopu Rakljanskog kulturnog ljeta. Knapić ističe kako je ideja proizašla iz želje da se starim loncima vrati njihova svrha i da tradicija kuhanja u rakljanskim loncima oživi.

Prvu smo godinu pripremili maneštru i kapuz s ovcom, baš kao što se radilo nekada. Manifestacija je postala izuzetno posjećena, ali suočavamo se s izazovom – više nemamo dovoljno lonaca. Nadamo se da ćemo pokrenuti radionice kako bismo ih ponovo izrađivali, kaže Knapić.

Ekipe iz Raklja i gostujuće ekipe za posjetetelje svake godine pripremaju istarske maneštre; običnu maneštru, jotu, maneštru s trukinjon, far i slanac. Baš kao nekad, u rakljansken loncu. 

Ove je godine u kuhanju maneštri sudjelovalo ekipa. Članovi DVD-a Općine Marčana kuhali su maneštru s trukinjon, članice vokalne skupine Mendula iz Vrsara jotu, Boćarski klub Rakalj slanac, ekipa Crvenog križa Pula far, a ekipa Art studija u Puli običnu maneštru.

Predrag Percan iz Boćarskog kluba Rakalj govori nam kako je kuhanje u loncu dio tradicije. To su specifični lonci, treba paziti da ima dovoljno žara. Mi doma često kuhamo u loncu, govori Percan i na pitanje je li teško kuhati u takvom loncu kroz smijeh odgovara da ne može usporediti jer kad kuha, on kuha samo u takvom. 

Igor Fabris i Mima Valić iz Art studija govore kako na manifestaciji sudjeluju drugu godinu zaredom, a pošto se bave keramikom i sami izrađuju posude za kuhanje, podrazumijeva se da će sudjelovati i u kuhanju u njima. Ističu kako je kuhanje u glinenim, odnosno keramičkim loncima posljednjih godina popularno pošto jela pripremljena u njima imaju potpuno drugačiji okus.

Osim maneštri, Rakljanci su i ove godine pripremili bogat program. Održana je i trideseta, jubilarna smotra folklora Rakalj u srcu. Prema riječima Josipa Percana, predsjednika KUD-a Mate Balota, susreti folklornih društava su vrlo važni.

Zahvaljujući istarskom folkloru, u Rakalj su došala društva gotovo iz cijele Europe, od sjeverne Češke, Subotice, Slovenije, Bosne i Hercegovine, sa Cetinja iz Crne Gore i društva iz svih krajeva Hrvatske. Upoznali smo mnoge pjesme i plesove iz različitih krajeva Europe i Hrvatske, što obogaćuje našu zajednicu i širi vidike. Također, jako je važno jer gosti koji nam dolaze, ugoste i nas na svojim smotrama, istaknuo je Percan i dodao kako manifestacija ne samo da promovira istarski folklor, već i potiče mlade generacije da se uključe u folklorne aktivnosti. Sudjelovanjem u ovim događajima prenose i predstavljaju tradiciju Istre gdje god nastupaju, osiguravajući da ona živi.

Posebno smo ponosni što smo ove godine ugostili Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo Dunav iz Vukovara i KUD Uljanik iz Pule. Njihovi nastupi obogaćuju našu smotru i povezuju različite krajeve Hrvatske, kaže Percan.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.