U srcu Istre, gdje se kulturna baština isprepliće s bogatom povijesti, smjestio se Vodnjan, grad koji krije jedinstvenu priču na svojim zidovima. Pročelja ovog malog grada čuvaju iznenađujuće svjedočanstvo iz prošlosti – crvene grafitne parole nastale tijekom Drugog svjetskog rata. Crveni grafiti nisu samo umjetnički iskazi, već autentična svjedočanstva burnih četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Komunikacija kroz crvena slova

Na pročeljima Vodnjana, između izblijedjelih crvenih slova, krije se važno poglavlje u (auto)biografiji ovog grada. Nastali tijekom Drugog svjetskog rata, crveni grafiti predstavljaju vrtlog promjena i događaja koji su zahvatili Istru. Aktivisti Narodnooslobodilačkog pokreta koristili su zidove kako bi komunicirali s lokalnim stanovništvom, prenosili poruke i ciljeve, te motivirali i mobilizirali ljude. 

Odlučujući trenuci na pročeljima

Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine, Vodnjan je ostao pod fašističkom kontrolom. U tim teškim uvjetima, hrabri pojedinci su crvenim slovima na fasadama izražavali svoje opredjeljenje između priključenja Italiji ili Jugoslaviji. Snažne poruke poput “W Tito” i “Dignano liberata” odražavale su ključne trenutke u povijesti grada.

Izrada ovih grafita zahtijevala je hrabrost i kreativnost. Nastajali su korištenjem različitih sredstava pisanja, a neki su i urezivani. Tehnike su raznovrsne: od kombinacije vapna i boje u prahu ili korištenja standardnih boja i blata, preko miješanja crvene zemlje, vapna i vode, pa sve do korištenja zgusnute krvi iz klaonica. Osim što su služili političkim svrhama, bili su i način oda počasti palim borcima, posebno neposredno nakon rata.

Grafiti izvan Vodnjana

Ovaj specifičan krajolik sjećanja nije ograničen samo na Vodnjan. U obližnjoj Galižani i dalje se mogu pronaći grafiti s porukama identičnim onima u Vodnjanu, dok u Peroju nalazimo poruku na ćirilici.

Unatoč godinama koje su prošle, crveni grafiti i dalje stoje na fasadama Vodnjana. Međutim, prijeti im nestajanje i zaborav. Eric Ušić, kulturolog i istraživač, posvetio se dokumentiranju i proučavanju ovih svjedoka prošlosti. Njegovo istraživanje otkriva 1349 parola na 142 lokacije u Istri, ukazujući na važnost očuvanja ovih izuzetnih tragova iz prošlosti.

Vodnjanski dijalog kroz vrijeme

Nakon crvenih parola koje su obilježile vodnjansku povijest, suvremeni izraz umjetnosti razbio je bjelinu kamene vodnjanske jezgre. Više od 40 murala oživljava fasade pojedinih zgrada, pretvarajući Vodnjan u galeriju na otvorenom koja izaziva istraživački duh i očekivanje nove vizualne atrakcije svakog trenutka. Ovi murali, potpisani od strane domaćih i stranih street art umjetnika, postali su ključni element u transformaciji grada.

Boombarstick Festival

Priča o ovim muralima počinje 2011. godine s prvim međunarodnim festivalom ulične umjetnosti pod nazivom Sobe/Stanze/Rooms, koji su organizirali Antonio Storello i Germano Fiorantio. Grad Vodnjan tada je otvorio svoje gradsko područje umjetnicima, pružajući im priliku da svoje radove usklade s vodnjanskim kontekstom. Izložbeni tijek festivala razvijao se u dvije paralelne dimenzije, u galeriji El Magazein i gradskim ulicama Vodnjana, gdje su umjetnici obnavljali zapuštene fasade, budeći ih iz usnulosti propadanja i nevidljivosti.

Impresivni broj murala, njihova atraktivna privlačnost i ekspanzija ovog umjetničkog izričaja u Vodnjanu povezani su s Boombarstick Urban Arts & Music festivalom, čija je idejna začetnica bila Klara Mršić. U razdoblju od 2013. do 2016. godine, umjetnici iz Španjolske, Engleske, Ukrajine, Italije i drugih zemalja sudjelovali su u stvaranju oko 35 murala. Energija ovog festivala proširila se gradom, vitalizirajući njegove ulice koje su postale žive s umjetnicima, izvođačima i posjetiteljima.

Boombarstick je postao magnet za ljubitelje umjetnosti, privlačeći ih u Vodnjan i potičući ih da mijenjaju svoje rute kroz Istru kako bi doživjeli ovu jedinstvenu galeriju na otvorenom. Svaki mural postao je koloristični pripovjedač, uvlačeći promatrača u različite svjetove umjetničke imaginacije. Stvaranje murala u Vodnjanu postalo je svojevrsna tradicija.

Još jedan značajan doprinos vodnjanskom street art pejzažu je B Urban Jam – Graffiti Jam festival, organiziran ove godine od strane Erica Derocchija. Umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke i Australije sudjelovali su u oslikavanju zida Osnovne škole Vodnjan, stvarajući impresivan mural površine od čak 150 m2. Festival je također uključivao radionicu za djecu, pružajući im priliku da se izraze kroz umjetnost pod mentorstvom stručnjaka.

Karta murala: Ulica kao galerija

Turistička zajednica grada Vodnjana izradila je kartu murala koja omogućava posjetiteljima da istraže i uživaju u ovom dinamičnom vodnjanskom street art svijetu. Uzbudljiva avantura čeka svakog posjetitelja, gdje se svaki zid pretvara u platno, a svaki korak otkriva priču.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.