U Pazinu su održani 14. Dani meda. Istarski pčelari prezentirali su svoj med, stigla je pčelarska oprema pa su se malo i opremili i usput poslušali koje predavanje u sklopu manifestacije.

 

U Istarskoj županiji registrirano je oko trinaest tisuća i petsto košnica te oko četiristo i dvadeset držaoca pčela. Sve njih okuplja ova međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme, pčelinjih proizvoda i stručno edukativni skup.

Sve je započelo s idejom da se pčelarima dovede oprema na jedno mjesto kako ne bi morali lutati po ostalim sajmovima, ističe predsjednik udruge pčelara Lipa iz Pazina, Ranko Anđelini. Isto tako, želja je bila tim pčelarima pružiti mjesto gdje mogu svoje proizvode i plasirati.

Na dvadeset i treće senzorsko ocijenjivanje meda pristigao je pedeset i jedan uzorak meda od kojih je osamnaest zlatnih. Šampiona je dobio Goran Gržetić za Medljikovac.

Prije nekoliko godina započela je procedura zaštite istarskog meda, zajedno sa susjednom Slovenijom. Iz udruge pčelara Lipa očekuju kako će procedura za registraciju na nacionalnoj razini biti gotova kroz nekoliko mjeseci. Zatim slijedi postupak za registraciju na nivou Europske unije.

U Hrvatskoj se proizvodi dovoljno meda da se zadovolje vlastite potrebe. Osam tisuća pčelara s četiristo pedeset tisuća pčelinjih zajednica godišnje proizvede više od devet tisuća tona meda. Po stanovniku prosječna potrošnja je oko dva kilograma. Ovakve manifestacije pridonose povećanju statistika i širenju priča o medu i pčelarstvu.