Krajem zime i u rano proljeće sadi se krumpir, u prehrani najkorištenija poljoprivredna kultura. Prvi kreću povrćari priobalja, a par mjeseci kasnije krumpir će se saditi u višim predjelima. Klimatu je prilagođen i sortiment.

 

Krumpir najzastupljenije korjenasto povrće u Istri sade svi koji imaju oveći vrt ili njivu. Na Puljštini, području Umaga i na Pazinštini proizvode se značajniji tržni viškovi. Na tržištu se nudi i kvalitetno istina uvozno sjeme.

Nekad se o krumpiru skrbilo već u vrijeme berbe. Prirodnom selekcijom izdvojeni su najzdraviji ovogodišnji krumpiri za sime drugo lito. Taj naš domaći kumpir teško ćete naći, gaje ga samo zaljubljenici u staroversko simenje.

Traženje starinskog sortimenta, što je inače svjetski trend, u programu je porečkog Instituta. Porečki institut istražuje i čuva i drugo povrće. Jedino tako danas možemo sačuvati starinsko sime.