U kaštelu Morosini-Grimani u Savičenti predstavljen je ISTRun Eat Drink, jedinstven proizvod koji je nastao suradnjom lokalnih proizvođača i turističkih zajednica. Idejni začetnik ove manifestacije, Erik Lukšić, naglasio je kako ovo nije samo najava niza utrka, već najava manifestacije koja predstavlja Istru kao izvornu gastronomadsku destinaciju. Konačni rezultat nije samo spajanje dosadašnjih utrka pod zajednički naziv, već udruživanje svih utrka u hedonističku karavanu koja se predstavlja trkačkoj zajednici. Većina Istrijana je već upoznata sa dosadašnjim utrkama, Špaleta Run, Run 4 Teran, Štrika-Ferata Run i Oio Vivo Run, a nova utrka BEERun u Svetvinčentu savršeno se uklopila za promociju novog koncepta ISTRun Eat Drink, ističe Lukšić.

Termini održavanja utrka su sljedeći:
Špaleta Run – 10.4.2023.
Run 4 Teran – 28.5. 2023.
BEERun – 24.6. 2023.
Srdela Run – 10.9. 2023.
Oio Vivo Run – 5.11. 2023.

First minute do prvog dana proljeća

Svi sudionici koji se prijave do prvog dana proljeća, 21. ožujka, ostvaruju pravo na popust te umjesto 50 eura, koliko košta pojedinačno prijavljanje na svaku utrku, plaćaju 40 eura. Također, kao dodatna motivacija za ranu prijavu, na prvoj stanici – Stanciji Buršić. sudionike očekuje originalna trkačka majica. Prijave će biti moguće i na svakoj pojedinačnoj utrci po cijeni od 10 eura. Novost je i organizacija dječjih utrka Teći ići mići za predškolski uzrast uz partnerstvo s obrtom Ići Mići koji će pripremiti lutke za prvoplasirane sudionike, pojašnjava Lukšić.

Prva i posljednja utrka održat će se u Vodnjanu

Direktorica TZ Vodnjan-Dignano, Morena Smoljan je s velikim zadovoljstvom istaknula kako je ovo već osma godina kako se utrke održavaju na području Grada Vodnjana, odakle je sve krenulo. Podršku ovom projektu od prvog dana pruža Stancija Buršić čiji su vlasnici s ponosom podsjetili kako je prva utrka ovakvog koncepta krenula iz njihove ”korte” 2015. godine za tradicionalno obilježavanje Špalete. Druga utrka, Run 4 Teran, bit će održana po Štriki Ferati te vinogradima i maslinicima Vinarije Lunika koji su se u manifestaciju uključili prošle godine. Direktorica Turističke zajednice Općine Kanfanar, prisjetila se izvrsne atmosfere prilikom otvaranja novog podruma te istaknula zadovoljstvo jer se ovom utrkom revalorizira i stara pruga koja je nedavno obnovljena. Sama pruga je ujedno i neiscrpan izvor za imena kojima vinar Daniel Bastijančić oplemenjuje svoja vina, pa je tako i vino sorte teran nazvao Carbun po ugljenu, bez kojeg vlakovi ne bi mogli kretati.

Najnovija utrka u karavani imat će cilj u kaštelu Morosini – Grimani, gdje je predstavljen novi koncept. Partneri su dobro poznati pivari iz Kampanjola Eko Bire, tvorci prve hrvatske ekološke bire od ječma i hmelja iz ekološkog uzgoja. Domaćin predstavljanja, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, Dean Pustijanac zahvalio se mogućnošću sudjelovanja u ovom zanimljivom projektu koji je spoj rekreacije, sporta i gastronomije. Istaknuo je kako je uvjeren da je ovo ispravan put za razvoj destinacije, s naglaskom na sljubljivanje outdoor turizma i gastronomije.

Predzadnja postaja je također na Štrika Ferati, na njenom južnom krajnjem dijelu. Ove se godine uključila i Mirna Rovinj (Podravka), a utrka nosi naziv Srdela Run. Na ovaj se način brend Mirne i Eva sardina pozicionira kao društveno odgovorna kompanija koja podržava lokalne aktivnosti. Potporu je također nastavila i Turistička zajednica Grada Rovinja, koja osim ove utrke, podržava i manifestaciju Wine & Walk na istoj lokaciji stare pruge.

Cilj je da na području istog grada od kud ISTRun Eat Drink i počinje, simbolično zatvaramo krug u jednom od najvećih maslinika u cijeloj Istri, s utrkom Oio Vivo Run. Simbioza svih partnera ovog projekta iščitava se i u logu u kojem se nalaze četiri kruga koji se međusobno isprepliču i simboliziraju četiri grada i općine, četiri turističke zajednice koje se međusobno nadopunjuju i zajednički brendiraju ovaj novi turističko sportski gastronomski doživljaj, pojašnjava Lukšić.

Turističke zajednice Općina Kanfanar i Svetvinčenat te Gradova Vodnjan i Rovinj ovim projektom zajednički promoviraju svoje destinacije kroz njihove prirodne, povijesne i gastronomske posebnosti. Bogatom gastronomskom ponudom i prirodnom baštinom spajamo centralnu južnu Istru koju predstavljamo ljubiteljima sporta, rekreacije i gastronomije domaćim i stranim gostima, naglašava organizator.

Sve aktivnosti su najavljene i na službenoj stranici, kao i na društvenim mrežama ISTRunEatDrink. Dodatne informacije možete dobiti na 0997456473.