Prošli je vikend u Krnici održana druga Smotra vina i maslinovog ulja Općine Marčana. U nastavku otkrivamo kako je bilo.

Maslina i vinova loza najzastupljenije su poljoprivredne kulture na području cijele Istre, a tako je i u Općini Marčana. Ove godine, drugi put po redu, održana je Smotra vina i maslinovog ulja.

Za ovogodišnju smotru sedamdesetak proizvođača dostavilo je na ocijenjivanje 74 uzoraka maslinovog ulja i 41 uzorak vina.

Prema posljednjim podacima iz ARKOD baze, U Općini Marčana masline se uzgajaju na gotovo sto, a vinova loza na oko trideset Hektara.

Osim ulja i vina prestavljeni su i ostali autohtoni proizvodi lokalnih proizvođača.

Osim same smotre, održane su i interaktvne radionice za vinare i maslinare. Edi Družetić govorio je o aktualnostima u maslinarstvu, a Dragan Ružić otkio je kako kušati vino.

Dragan Ružić i Edi Družetić održali su predavanja o kušanju vina i aktualnostima u maslinarstvu

Najbolje maslinovo ulje ove je godine Rosignola Dolije 08. Najbolje bijelo vino je Malvazija 2019. Davida Dikovića, a najbolje crno Merlot Doriana Šegote.

Svake je godine sve više ovakvih smotri koje promoviraju istarske autohtone proizvode, a prvenstveno maslinovo ulje i vino. Idealna je to prilika za male proizvođače da s promocijom svojih proizvoda krenu upravo iz svog sela.