Višnjan, pitoreskni srednjovjekovni istarski gradić i poznati svjetski astronomski centar, i ove će godine ugostiti najbolje znalce i ljubitelje pjenušavih vina na 5. Međunarodnom festivalu pjenušaca koji se održava 8. i 9. prosinca u čarobnoj palači Sincich.

Posjetitelji će imati priliku uroniti u svijet vrhunskih pjenušavih vina iz Slovenije, Austrije, Italije i naravno, Hrvatske. Festival je ujedno izvrsna prilika za sve posjetitelje koji u vrijeme Adventa žele pronaći jedinstveno pjenušavo vino za blagdansko vrijeme uz koje će se zahvaliti Staroj i proslaviti ulazak u Novu godinu s najmilijima i jasnom vizijom što žele ostvariti u predstojećem periodu. A Višnjan je savršeno mjesto za njihovu degustaciju.

Stručne radionice

Osim uživanja u vrhunskim pjenušavim vinima, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u ekskluzivnim radionicama koje će se održati oba dana u 16 sati. Radionice će pružiti jedinstvenu priliku sudionicima da prodube svoje znanje o pjenušavim vinima pod stručnim vodstvom renomiranih stručnjaka.

Prva radionica, “ISTRA VS GORIŠKA BRDA”, održat će se već u petak, 8. prosinca i bit će vođena od strane istaknutog sommeliera Emila Perdeca. U sklopu ove radionice uspoređivat će se karakteristike istarskih pjenušaca s onima iz Goriških brda, s osvrtom na ova dva važna vinogradarska područja.

Druga radionica, “STARI I NOVI SVIJET U ČAŠI”, održat će se u subotu, 9. prosinca pod vodstvom doc. dr. sc. Tonija Kujundžića, profesora na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Sudionici će imati priliku čuti zanimljive spoznaje o vodećim vinskim kultivarima te kušati vrhunska vina iz različitih dijelova svijeta, pridonoseći tako svojem poznavanju svjetske vinske scene.

Osim radionica, Festival će ponuditi jedinstven spoj vrhunskih pjenušavih vina, istarskih delicija i atmosfere starog grada Višnjana.

Nagrada ”dr. sc. Đordano Peršurić” za najbolji pjenušac

Stručni žiri, u sastavu prof. dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik žirija i dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr.sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić, docent na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Emil Perdec, vrsni sommelier, Karin Rupena Perdec, vrsna sommelierka i Ingrid Mahnič, „kraljica malvazije“ kako je od milja zovu i član žirija s međunarodnim certifikatom bili su zaduženi za ovogodišnje ocjenjivanje na koje je pristiglo 40-ak uzoraka.

Ocjenjivanje se provodi sukladno standardima međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) metodom 100 bodova za pjenušava i gazirana vina. Ocjenjuje se izgled (bistroća, boja i iskrenje), miris (čistoća, intenzitet, kvaliteta), okus (čistoća, intenzitet, trajnost i kvaliteta) i harmoničnost/opći dojam pjenušca. Organoleptičko ocjenjivanje pjenušaca provodi po međunarodnim kriterijima za dodjelu diploma. Najbolja pjenušava vina bit će nagrađena diplomama i priznanjem stručnog žirija, što će zasigurno biti dodatan poticaj svim proizvođačima.

Organizatori Festivala su Općina Višnjan, Turistička zajednica Općine Višnjan, tvrtka Vira i Agro Udruga Višnjan, a pokrovitelj manifestacije je Hrvatska turistička zajednica. Ovim vrhunski organiziranim događanjem, Hrvatska jasno gradi svoju poziciju i na području enološkog turizma, a u spoju s astroturizmom, općina Višnjan ima izvrsnu poziciju na turističkoj mapi svijeta.

Svakako ne propustite ovaj jedinstven Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu, gdje je proizveden prvi pjenušac od „naše Malvažije“, kako je to opisao dr. sc. Đordano Peršurić, koji je te čarobne mjehuriće klasičnom metodom proizveo u naselju Peršurići. Upravo je ta činjenica bila poticaj da Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija organiziraju Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu, koji tradicionalno promiče kulturu konzumiranja pjenušavih vina i postaje meka pjenušavog vina koja je itekako poznata i po svojoj bogatoj vinskoj tradiciji. Više informacija o programu Festivala koji se održava 8. i 9. prosinca 2023. godine od 13 do 19 sati saznajte na web stranicama Turističke zajednice Općine Višnjan.