Vodnjan je ovih dana postao najslađi grad u Hrvatskoj. Od 21. svibnja do 7. lipnja, ovaj šarmantni istarski gradić pretvorio se u epicentar vrhunskog zanatskog sladoleda zahvaljujući boutique festivalu GelatOn the Road, koji je u organizaciji udruge Istrian de Dignan povezao tradiciju, inovaciju i neodoljive okuse.

FOTO: Istrian De Dignan

Sladoled od pršuta i makaroni sa sladoledom od češnjaka

Festival je najavljen gastro ručkom, gdje su chef Ivan Peruško, koordinator vodnjanskog EcoLAB-a, i talijanska majstorica ručno rađene tjestenine Sara Scamarcio spojili domaće makarone s umakom od pečene rajčice i sladoled od peršina i češnjaka. Pravi hit bio je Istrian Gourmet gelato – fuzija domaćeg pršuta iz lokalne pršutarne Buršić, badema i maslinovog ulja iz radionice gelaterije Leone iz Fažane.

FOTO: Istrian De Dignan

Službeno otvorenje festivala 28. svibnja obilježilo je predstavljanje Gelato Pop-up muzeja u Kući tradicija, koji je privukao brojne posjetitelje željne istraživanja povijesti i tajni izrade pravog zanatskog sladoleda. Vrhunac dana bio je cooking show Sandra Molina Pradela, koji je pred posjetiteljima pripremio sladoled od jagoda i bosiljka. Autentičnim kreacijama pridružio se i Luca Scantamburlo, ističući značaj korištenja lokalnih namirnica poput pršuta Buršić u sladoledu „Istrian Gourmet“.

FOTO: Istrian De Dignan

Predvođeni priznatim talijanskim stručnjacima – Sandrom Molinom Pradelom i slastičarkom Nadine Giovannini, sudionici su na ekskluzivnom masterclassu Gelato Strategia imali priliku upoznati tajne zanata. Talijanski majstori sladoleda podijelili su svoje znanje i oduševili sve prisutne desertom – sorbetom od limete i ružmarina posluženim u briošu.

Obiteljski vikend za pamćenje

Završnica festivala bila je prava sladoledna poslastica. Posjetitelji su mogli istraživati bogatu povijest sladoleda kroz multisenzornu izložbu u Kući tradicija. Lokalne gelaterije,  Gelateria Leone iz Fažane, Pomaj Gelato iz Pule, L. & A. Sladka kuglica iz Tinjana i Slastičarna Erman iz Žminja, predstavile su svoje inovativne sladolede.

FOTO: Istrian De Dignan

Titulu najboljeg ponijela je slastičarna Erman sa svojom jedinstvenom kreacijom Kristova kruna, koja je osvojila najviše simpatija publike, ali i naklonost stručnog žirija. Time su dobili čast predstavljati Hrvatsku na finalnom natjecanju na Međunarodnoj smotri sladoleda u talijanskom Longaroneu.

Mercatino – domaće je najbolje

Istrian de Dignan, Slow food zajednica za očuvanje agro-prehrambene baštine Istre – Istrian Ecomuseum zalaže se za dobru, čistu i pravedno proizvedenu hranu te djeluje kao Akcelerator za razvoj Slow food farmi u Hrvatskoj i Sloveniji. Tijekom festivala izloženi su i proizvodi lokalnih proizvođača i obrtnika. S trešnjama i malinama te speciality kavom i konopljom, kreirani su jedinstveni sladoledi puni mirisa i nezaboravnog okusa.

FOTO: Istrian De Dignan

Više od 500 osnovnoškolaca sudjelovalo je u senzornim radionicama, istraživalo aromatično bilje na Didaktičkoj farmi pomoću posebnih senzora i uživalo u Gelatu ala Bumbara – sladoledu s okusom tradicije. Radionice izrade privjesaka od fimo mase dodatno su potaknule kreativnost najmlađih.

FOTO: Istrian De Dignan

Tijekom festivala u vodnjanskom EcoLAB-u su se održavali razni cooking showovi gdje su posjetiteljima prezentirana jedinstvena spajanja sladoleda i gurmanskih jela. Iz udruge Istrian de Dignan naglašavaju kako priča ne staje ovdje te najavili nastavak priče na Festivalu starih zanata u Balama, s novim radionicama i degustacijama sladoleda od lokalnih sastojaka.

FOTO: Istrian De Dignan

Festival GelatOn the Road dio je istoimenog europskog projekta financiranog iz programa Kreativna Europa, uz podršku Ureda za Udruge Vlade RH i Ministarstva kulture RH, te je povezao Vodnjan s prestižnom Europskom rutom zanatskog sladoleda.