U travnju 2023. godine održat će se međunarodni poljoprivredni sajam u Istri pod nazivom AgroTerra Istra. Nositelj organizacije sajma je tvrtka Mars eventi d.o.o. uz podršku Grada Pazina. Danas su, u polivalentnoj dvorani Školsko gradske sportske dvorane, ovu manifestaciju najavili gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić i direktor sajma Marko Londero, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan i predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić. 

Interes za ovaj sajam iskazan je odmah po završetku prošlogodišnje izdanje manifestacije, pratile su ga dobre povratne informacije i jako mi je drago da ćemo uskoro doživjeti i njegovo drugo izdanje.  Prvenstveno je cilj poljoprivrednog sajma podržavanje i promocija poljoprivrednika, stočara, pčelara i svih ostalih subjekata koji sudjeluju u proizvodnji hrane. U ovom vrlo važnom gospodarskom segmentu itekako je bitno da se istaknu sve kvalitete koje Istra i Hrvatska nude na domaćem ali i na inozemnom tržištu. Sve navedeno čini AgroTerru najznačajnijim agrarnim događajem u Istri, Hrvatskoj a i šire jer spaja potrošače i proizvođače direktno, bez granica. I ove godine Grad Pazin pružio je punu podršku organizatoru te na taj način Grad Pazin podržava male i velike proizvođače hrane, lokalne poljoprivrednike i sve one koji opskrbljuju gospodarske subjekte koji rade u i za poljoprivredu. Pozivam svih da dođu u Pazin sredinom travnja i budu dio AgroTerre, izjavila je gradonačelnica Pazina Jašić.

Poljoprivreda je vrlo važna gospodarska grana u Istri jer se povezuje s drugim gospodarskim segmetima kao što su turizam i trgovina. Ispred Istarske županije, predstavnicima medija se obratio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Ezio Pinzan koji je istaknuo: Postojala je velika potreba za organizacijom ovakve manifestacije te zahvaljujem svima koji su se uključili, posebno Gradu Pazinu i organizatoru tvrtki Mars eventi d.o.o. na uspjehu koji se pokazao već na prvom izdanju sajma. Ovo je prilka da predstavimo najnovije mogućnosti koje se pojavljuju u poljoprivredi jer se u zadnje vrijeme sve veći broj mladih uključuje u ovu granu gospodarstva, a oni traže neka nova, brža i tehnološki izazovnija rješenja koja će povećati poljoprivrednu proizvodnju i dostupnost proizvoda na tržištu. Istarska županija želi poljoprivrednicima uvijek biti podrška, zato će i podržati organizaciju poljoprivrednog sajma. Informiramo i promoviramo ovaj sajam tako da poziv stigne do širokog spektra suradnika, zatim OPG-a, poljoprivrednih proizvođača, zadruga, tvrtki i svih ostalih subjekata koji djeluju na području poljoprivrede u Istri i šire.

Ono što ćemo ove godine imati mogućnost vidjeti jesu brojni proizvođači suhomesnatih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda, alata i strojeva za poljoprivredu, sadnog materijala, cvijeća, voćaka i ostalih biljnih proizvoda, gastronomskih delicija, vina i likera, mliječnih proizvoda te brojnih drugih.

Pored Grada Pazina i Istarske županije, organizaciju sajma podržala je i Obrtnička komora u čije ime se predstavnicima medija obratio predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić. On je najavio da će i ove godine podržati poljoprivredni sajam. Sve svoje članove koji se prijave i izraze želju da sudjeluju na sajmu, sufinancirati će 50% cijene izložbenog prostora na sajmu. To je iznimno vrijedna informacija te je uputio poziv da se članovi Obrtničke komore prijave i sudjeluju na drugom izdanju poljoprivrednog sajma u Pazinu.

Marko Londero, direktor sajma, naglasio je kako su nakon prošlogodišnjeg, prvog izdanja sajma odmah krenulis prikupljanjem prijava za 2023. godinu. Bio je vrlo uspješan i okupio je sve uključene u poljoprivrednu industriju koji su odmah iskazali interes za sudjelovanje već sljedeće godine. Pokrili smo interse od profesionalnih poljoprivrednika do poljoprivrednika hobista te ostalih posjetitelja koji su uživali u bogatoj ponudi sajma. Poljoprivredni sajam u Istri je postao točka susreta važnih dionika koji nastoje da ova regija postane i najjača u proizvodnji izvrsnih poljoprivrednih, suhomesnatih i ribarskih proizvoda. Unatoč najavama brojnih poskupljenja u svim segmentima, mi ćemo zadržati istu razinu cijena zakupa izložbenog prostora za naše izlagače kao prošle godine. Želimo ostati poticaj i podrška svima koji su na bilo koji način uključeni u poljoprivrednu industriju. Tako nastavljamo i s praksom besplatnog ulaza na sajam za sve posjetitelje.

Podršku sajmu iskazali su prošle godine Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, Obrtnička komora Istarske županije i Grad Pazin.