Proteklog se vikenda u Balama održao prvi Teranino festival, manifestacija namijenjena popularizaciji ovog istarskog pića. Nakon toliko godina istarski destileri prepoznali su potencijal teranina te ga ponovno plasirali na tržište u nešto modernijoj i prilagođenijoj varijanti. Štoviše, teranino je piće koje može biti i dio gourmet doživljaja koji prati svaki slijed na stolu. Organizatori baljanskog festivala ove su godine, osim kušanja teranina, predvidjeli i izradu deserata i koktela. Naravno, sve s teraninom kao jednim od sastojaka.

Teranino je liker pretežito slatkog okusa pa kao takav jako zanimljiv ženskoj populaciji, kaže nam direktor baljanske Turističke zajednice Sandi Drandić. Dakle, ne čudi ciljani odabir termina održavanja festivala – u tjednu proslave Dana žena. Na ovaj način dodajemo novi sadržaj u periodu kada je sezona podosta mrtva, a vjerujemo da će u narednim godinama ovaj festival biti motiv dolaska u Bale te da ćemo na taj način ostvariti određeni broj noćenja i prihod u mjestu, šire od samog Festivala. Na prvom izdanju Festivala uspjeli smo privući već 14 što izlagača što proizvođača koji, osim teranina, nude i ostale svoje proizvode – rakiju, medicu, bisku, pa čak i vina. Ovogodišnji izlagači su svi s područja Istre, ali kako se pročulo za naš Festival, tako su počeli iskazivati interes za sudjelovanjem na sljedećem izdanju i proizvođači teranina izvan Istre, ističe Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Općine Bale.

Nakon kušanja i degustacije brojnih proizvoda 14 istarskih izlagača, uslijedilo je i proglašenje najboljih teranina uz dodjelu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja i diploma. Ocjenjivanje je provodio Prehrambeno tehnološki fakultet iz Osijeka, a na otvaranju je bio prisutan i dekan Jurislav Babić te predsjednik ocjenjivačkog panela Ante Lončarić.

Tri teranina proglašena su zlatnom medaljom i to ona Destilerije Aura, Destilerije Krulčić i Sosich wines. Srebrnu medalju osvojilo je šest destilerija, točnije Sempervivum distillery Poreč, Wine & distillery Dobrilović, Destilerija Rossi, Istarska kapljica, Štifanić distillery i Destilerija Frane. Teranino AB vina Anđelo Brćić i Darnin osvojili su broncu, dok je Vinogradima Benčić dodijeljena i diploma.

Osim dobre kapljice, na festivalu je osigurano kušanje deserata i koktela nakon čega je uslijedilo i proglašenje najboljeg deserta i koktela festivala. Najbolji koktel na prvom festivalu teranina u Balama, po izboru stručnog žirija, bio je “La terra” kojeg potpisuje vinarija Rossi smještena u mjestu Bajkini kraj Vižinade.