Prvi vikend u prosincu rezerviran je za međunarodni Festival pjenušaca u Starom gradu Višnjanu koji ponovno okuplja najbolje proizvođače pjenušaca. Manifestacija je to koja promovira konzumaciju pjenušca u svako vrijeme, ne samo u ovo blagdansko. U petak, 2. i subotu 3. prosinca od 13 do 19 sati opustite se uz savršenu kombinaciju pjenušavih vina, finih zalogaja i lagane glazbe u prekrasnom ambijentu Palače Sincich, Trg Pino Budičin 1 uz prigodni program i zanimljive edukativne radionice. Cijena ulaznice iznosi 100 kuna, a kaucija za čašu 50 kuna.

Goste očekuju edukativne radionice

Manifestaciju tradicionalno organizira Općina Višnjan, VIRA d.o.o., Turistička zajednica Općine Višnjan i Agro udruga Višnjan. U sklopu programa održat će se i dvije edukativne radionice. U petak, u 16 sati prof.dr.sc. Borislav Miličević održat će radionicu Pjenušci i gastro užitak. U subotu, u 16 sati promotor istarskih vina, sommelier Emil Perdec goste će provest kroz okuse istarskih i engleskih pjenušaca.

Pjenušac za svaki dan i svaku prigodu

Svatko od nas ima neki poseban  trenutak koji želi obilježiti pjenušavim vinom, pjenušac daje svečanu notu svemu onom što nam je važno. Uvriježeno je imati bocu pjenušca za posebnu prigodu, a najviše za proslavu nove godine. Iako trendovi pokazuju kako se ovo vino sve češće pije kao aperitiv ili kao piće dobrodošlice na vjenčanjima i neobaveznim druženjima.

Iako su neizostavan dio novogodišnje noći, pjenušci se zapravo mogu piti u svako doba godine, u običnim i svečanim prigodama, kao aperitiv, uz jelo, prije spavanja te za opuštanje. Lagani su i elegantni, a što je najvažnije znanstvenici su otkrili i njihovu dobru stranu. Naravno, reći će da je pjenušac zdrav jedino ako se ne pretjeruje.

Više o Festivalu pjenušaca možete vidjeti OVDJE.