Stotinjak šetača bilo je u subotu na prvoj Vinskoj šetnji u Svetoj Nedelji. Ovim je događajem otvorena nova pješačka staza, Staza kalića i Bukalete koja povezuje bogatu istarsku vinsku scenu  i pitoreskne vinograde, nekoliko lokvi te tradicijsku istarsku kuhinju.

Za sudionike prvog wine & walka istočne Istre šetnja je započela od nedešćanskog nogometnog stadiona uz istarske craft rakije Destilerije Turinela iz Malih Turina. Pored vrhunskih rakija Limoncela, Cherrinela i Medicela, degustiralo se i vrhunsko vino renomirane etikete San Martino.

FOTO: TZ Sveta Nedelja

Prva stanica šetnje bila je vinarija Romeo u kojoj se kušao tradicionalni hladni pijat
agroturizma Kaštel pineta. Nakon okrijepe, pješaci su nastavili put do idućeg agroturizma Giovanna. Gastronomsku ponudu koja se sastojala od palente s pancetom u salši dopunila je degustacija vina Kos.

Šetnja se nastavila do prepoznatljivih slatkovodnih staništa kalića Čiper, Dužica i Marguda, gdje su lokalni vodiči otkrili zanimljivosti ovih lokva. Okupljeni su čuli legendu o Mrgudi kao lokvi bez dna. Naime, mještani su bezuspješno pokušali izmjeriti dno spajajući sve manige iz sela, međutim i dalje nisu uspijeli dotaknuti dno lokve tako da se vjeruje da Marguda nema dna.

FOTO: TZ Sveta Nedelja

Put se nastavio do izvora Rupica, a posljednja gastronomska točka bio je Agroturizam Cerovac. Obitelj Načinović ponudila je domaći zarebnjak uz kupus i krumpir, a moglo se kušati selekcija vina iz vinarije Prskalo, poznatog nogometaša i bivšeg vratara Rijeke Andreja Prskala. Po povratku u Nedešćinu, iduća postaja bila je vinarija Matiška, a konačni cilj vinarija Fuhtar.

Sudionike pune dojmova na samom kraju su dočekali kolačići i zabava uz DJ-a Jinxie Grooves koji je puštao groove i funk hitove s vinilskih ploča.

FOTO: TZ Sveta Nedelja

Ovom Vinskom šetnjom inaugurirana je pješačka staza Kalića i bukalete. Deset kilometara spaja sve prepoznatljive adute destinacije u jedinstveni doživljaj: od netaknute prirode i pitoresknih krajolika do lokalnih vinara i agroturizama. Projekt staze realizirala je Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja u partnerstvu s Općinom Sveta Nedelja te uz financijsku potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije.