Male lokalne smotre od velike su važnosti za okolne proizvođače koji se na njima predstavljaju. Bili smo u Krnici, na Smotri vina i maslinovg ulja Općine Marčana.

Maslina i vinova loza najzastupljenije su poljoprivredne kulture na području cijele Istre. S ciljem promocije lokalnih proizvođača, održana je treća Smotra vina i maslinovog ulja Općine Marčana.

Predrag Pliško, načelnik Marčane, ističe kako prošla godina nije bila obilata što se tiče prinosa maslinovog ulja i to se odrazilo na broj uzoraka maslinovog ulja pristiglih na ovogodišnje ocjenjivanje. Ali što se tiče vina, na smotri su se predstavili gotovo svi profesionalni vinari s područja Općine.

Direktorica turističke zajednice Općine Marčana, Jelena Latin naglašava kako je cilj smotre prezentacija lokalnih proizvođača maslinovih ulja i vina. Sama analiza i ocjenjivanje je prilika da vide kvalitetu samih ulja i vina. Kemijsku analizu izrađena je u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Senzornu analizu za maslinova ulja i vina odradili su agronom Edi Družetić i Emil Perdec. Na ovogodišnju smotru pristiglo je 14 uzoraka vina i 10 uzoraka maslinovog ulja.

Najbolje maslinovo ulje Aurora Morisa Vareška

Agronom Edi Družetić ističe kako je prošla godina bila loša za proizvodnju maslinovog ulja na području cijele Istre. Među prisliglim uzorcima bilo je svega. Sva ulja su u klasi ekstra djevičanskog, ali izdvajaju se tri ulja odlične kvalitete koja su dobila zlatne medalje. Ove izložbe nam mogu dati neki smjer što raditi s uljima. Što fali, što se radi dobro, što loše. Preporuka maslinarima koji su sudjelovali na ocjenjivanju je da ulje njeguju, jer više-manje se sve napravi dobro do prerade. Mali nedostaci, odnosno mane dolaze tijekom čuvanja ulja.

Za maslinova ulja podijeljena su tri zlatna, tri srebrna i tri brončana priznanja. Najbolje je maslinovo ulje Aurora Morisa Vareška.

Šampion izložbe je Merlot iz berbe 2020 Doriana Šegote

Sommelier Emil Perdec ističe kako je među četrnaest uzoraka vina koji su pristiglji na cjenjivanje, desetak bilo jako dobro. Ističu se profesionalni vinari koji dižu kvalitetu svojih vina svake godine. Novost ovogodišnjeg ocjenjivanja je i nagrada najboljem hobista jer je dobro da se razluči profesionalne od hobi vinara.

Za vina je podijeljeno 6 zlatnih, tri srebrna i dva brončana priznanja. Najbolje bijelo vino je Malvazija Davida Dikovića, a crno vino Merlot Doriana Šegote. Najbolji hobist je Anton Braus, a šampion izložbe je Merlot iz 2020 Doriana Šegote.

Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije naglašava kako upravo ovakve manifestacije potiču razvoj i nove, mlade proizvođače da se uključe u proizvodnju maslinovih ulja i vina.

Svake je godine sve više ovakvih smotri koje promoviraju istarske autohtone proizvode, a prvenstveno maslinovo ulje i vino. Idealna je to prilika za male proizvođače da s promocijom svojih proizvoda krenu upravo iz svog sela.