U Istri se nalazi najveća zbirka poljoprivredne mehanizacije u našoj zemlji. U kolekciji se nalazi pedesetak traktora, vršilica, poljoprivrednih strojeva, fotografija i dokumenata.

U Baredinama kod porečke Nove Vasi iščitava se poljoprivredna povijest. Ondje je kolekcija od pedesetak traktora. Svaki ima zgodu, kalendar, zanimljiv put od njive do počivališta. Kad gledamo te oldtimere i čitamo popratne tekstove listamo povijesnu priču – Traktor story.

Brzom urbanizacijom nestaju traktori, u početku stare zamjenjuju novi a i danas staro-novi počivaju u nekoj staji gdje baš i ne smetaju govedima. Najstariji pa i najvrijedniji su od 2010. godine u parku Baredine.

Saznavši za priču o traktorima neki vlasnici starog ruzavog neuporabljivog željeza htjeli su Lagoviću pokloniti ta nekada olakšanja danas smetnju u krajobrazu.

Ford jedan od prvih i najvećih proizvođača automobila poljoprivrednicima je podario Fortson. Traktor najboljih karakteristika za početak prošlog stoljeća. Pomalo se zainatio s konkurencijom.

Zanimljiva priča su i traktori La Robusta, Le Robusta ili El Robusta s obzirom za koje tržišta je proizveden.  

Traktor story je zbirka traktora  Baredine. Nije riječ o voznim traktorima iako neki i jesu. Traktori se ondje samo konzerviraju.

Žetvenjaka, srpnja mjeseca, na Baredinama se prikazuje dio žitno – krušne  povijesti u kojoj je glavni gospodina traktor. Legović to radi zbog turista ali se traktorska starina sviđa i nama.