Palenta s pužima uobičajeno je jelo za Galižance, a manifestacija kojom se promoviraju jela s puževima održava se u Galižani više od dvadeset godina. Fešta od puži i ove je godine privukla veliki broj posjetitelja, a s pripremom jela krenulo se od ranog jutra.

Pripremljeno je oko 70 kilograma puževa, za šugo s palentom i fritaju. Među odgovornima za pripremu puževa je i zamjenica gradonačelnika Vodnjana Diriana Delcaro Hrelja. Prvo stavimo dinstati luk. Nakon toga dodajemo puževe, a kasnije rajčicu i druge začine; sol, papar, češnjak i peršin. Dodajemo i jednu vrstu divlje mente koja daje poseban okus tim puževima, pojašnjava nam Diriana i dodaje kako su se puževi pripremali od 9 -17 sati. Ukupno je prodano i pripremljeno 800 porcija.

Cjelodnevni program u Galižani započeo je biciklijadom, a već u 9 sati posjetitelji su mogli kušati fritaju s puževima koja se pripremala na glavnom galižanskom trgu. Uz glazbeni program i nastup plesne skupine Društva Naša djeca Vodnjan, Održana je utrka na bicikli tko će sporije i utrka vozila na balinjerama. Najodvažniji su se okušali u penjanju na zamašćeni stup. Predvečer je na meni stigla i palenta s pužima, a dodijeljene su i nagrade za foto natječaj. Izložba fotografija mogla se pogledati u Zajednici Talijana Galižana.