U zagrebačkoj Esplanadi održana je promenadna degustacija odležanih malvazija, Vintage by Vinistra. Istarske malvazije predstavljene su pred odabranom publikom.

Nakon prvog Vintage by Vinistra, promenadnog kušanja odležanih terana koji je održan u studenom prošle godine, održana je promenadna degustacija odležanih malvazija. 33 vinara iz Istre predstavili su 53 odležane malvazije.

Predsjednik Vinistre, Luka Rossi ističe kako u novijoj modernoj vinskoj sceni u Istri malvazija zauzima najveći dio popularnosti te je njezina popularnost prešla granice Lijepe naše. Kad pričamo o malvaziji istarskoj, u pravilu pričamo o svježoj varijanti. Ali već u samim počecima vinari su uvidjeli da ta sorta ima veliki potencijal, tako da su odmah započeli s njezinim odležavanjem i kroz godine su usavršavali i odležavanja. To je bio malo duži proces malo nego kod usavršavanja svježih vina, ali posljednjih nekoliko godina smo svjedoci da u Istru dolaze brojne zlatne medalje sa svih svjetskih natjecanja upravo za odležane malvazije. Danas je bila prilika da svu tu kvalitetu, taj naš ponos odležane malvazije predstavimo, ističe Rossi.

 

Na promenadnoj degustaciji mogle su se kušati odležane malvazije od berbe 2003. do 2020.

Moreno Degrassi iz Savudrije govori nam kako u svom podrumu čuva sve berbe od 1996. nadalje. Donijeli smo odležanu malvaziju iz berbe 2003. tek toliko da pokažemo da malvazija može itekako biti dobra. Imali smo prilike i dvoumili smo se hoćemo li donijeti još stariju. Još smo donijeli iz berbe 2013. Odlučili smo se samo za te dvije jer smo imali mogućnost donijeti samo dvije berbe, pojašnjava Degrassi.

Davor Vivoda iz Rovinja ističe kako odležane malvazije polako pronalaze mjesto na svom tržištu. Postoje vinoljupci koji vole isključivo te odležavane malvazije, a ima i onih kojima možda ne paše. Od malvazije istarske može se raditi puno toga. Ja u podrumu  imam četiri etikete malvazije; od svježe, pjenušave, odležane i slatke desertne, govori Vivoda.

 

Marko Zgrablić iz Svetog Petra u Šumi ističe kako se malvazija proširila i na europsko i svjetsko tržište. Turisti koji dolaze kod nas u Istru već znaju kakve su malvazije i šta očekivati od njih. Malvazija je svakako prepoznata i ima jako velik potencijal – ističe Zgrablić. Ivan Damijanić iz Fuškulina kraj Poreča dodaje kako iz godine u godinu primjećuje da se i kod domaće i kod strane publike akcent sve više daje odležanim malvazijama.

Manifestaciju su otvorili predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi te ministrica poljoprivrede Marija Vučković i istarski župan Boris Miletić koji su podržali rad istarskih vinara.

Veseli me što Vinistra na najbolji mogući način promovira vrijednosti naših proizvoda. Premali smo da bi bili prosječni. Trebamo težiti izvrsnosti, a današnja promocija odležanih malvazija jedan je iskorak, jedna dodana vrijednost na ono što mi svi skupa jesmo ponosni, a to je naša malvazija, naglasio je Miletić.