Posljednji petak u siječnju već se godinama obilježava Noć muzeja. Uz besplatan ulaz za sve posjetitelje, vodnjanski Ekomuzej svojim se programom i ove godine uključio tradicionalnu manifestaciju Hrvatskog muzejskog društva u kojem sudjeluju muzeji i galerije iz cijele Hrvatske.

Krenuli smo s prikupljanjem stvari koje smo imali doma, a kasnije su svoje stvari krenuli donositi i ostali mještani. Svaki predmet je našao svoj prostor, a Noć muzeja je prekratka kako bi vidjeli što ovaj muzej skriva u svakoj ladici, govori nam Dino Babić iz Udruge Istrian de Dignan.  Dodaje kako su za Noć Muzeja pripremili bogat program u kojem se ističe dodjela nagrada Internatural Slow Food Awards.

ISTRIAN de Dignan uključen je u međunarodnu Slow food zajednicu te je osnovao Slow food zajednicu za očuvanje poljoprivredno – prehrambene baštine Istre s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istre. Nagrade su dodijeljene najboljima u očuvanju, razvoju i promociji lokalne eno-gastro baštine. Nagrade su uručene Turističkoj zajednici Općine Vrsar za očuvanje, vrednovanje i promociju lokalne gastronimije, Udruzi Agrorovinj za vrednovanje tradicije istarske supe, Lenki Šajina za iznimno zalaganje u promoviranju lokalnih tradicija, Robertu Periću za iznimno zalaganje u očuvanju tradicionalnih lokalnih proizvoda i restoranu Vodnjanka u Puli za očuvanje tradicije i poticanje lokalnih proizvođača.

Slow food TURISTIČKA ZAJEDNICA – nagrada za očuvanje, vrednovanje i promociju lokalne gastronomije

Klara Trošt Lesić iz Turističke zajednice Općine Vrsar istaknula je kako već dugi niz godina rade na očuvanju kulturne i gastronomske baštine na području Vrsara. Naši vrsaranski amareti su proizvod koji zaslužuje nagradu. Već dugi niz godina ih predstavljamo na svim našim manifestacijama i gostima nudimo mogućnost da ih degustiraju. Početkom godine pokrenuli smo i postupak zaštite vrsaranskih amareta kao nematerijalne kulturne baštine, ističe direktorica Turističke zajednice Općine Vrsar.

Slow food PROIZVOD – nagrada za vrednovanje tradicionalne istarske supe

Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj naglašava kako im je njegovanje pripreme i konzumacije istarske supe vrlo važno. Već devet godina udruga Agrorovinj organizira Festival istarske supe na koji smo izuzetno ponosni, kao i na Ljetni festival istarske supe koji smo pokrenuli prije dvije godine. Rezultat ove promocije i ove nagrade nije samo naš, u cijeli projekt istarske supe uključena je cijela naša regija, govori Damijanić.

Slow food AMBASADOR – nagrada za iznimno zalaganje u promoviranju lokalnih tradicija

Lenka Šajina ističe kako je iznimno ponosna na nagradu koja je dokaz da je njezin trud prepoznat od zajednice. Moja ljubav prema tradiciji, baštini, lokalnoj gastronomiji i receptima te na kraju krajeva, i prema ljudima koji žive i rade u Istri je prepoznat. To mi je velika motivacija u daljnjem radu, ali i u svakodnevnom radu. Kad radim na nekom novom turističkom proizvodu ili na projektu, temelj su mi naša baština i tradicija otkud sve kreće, pojašnjava Lenka Šajina.

Slow food KUHAR – nagrada za iznimno zalaganje u očuvanju tradicionalnih lokalnih proizvoda

Robert Perić, cijenjeni istarski chef ističe kako će mu nagrada puno značiti u daljnjem radu i promociji Istre te lokalnih proizvoda iz Istre. Važnost promocije lokalnih proizvoda pokušat ću objasniti samo jednim primjerom. Prije dvanaest godina u Istri je bilo tek dvanaest grla istarskog goveda. Valorizacijom mesa istarskog goveda u izradi jela u gastronomiji, došli smo do toga da danas brojimo preko dvije tisuće grla. – naglašava Perić.

Slow food RESTORAN – nagrada za očuvanje tradicija i poticanje lokalnih proizvođača

Moris Civitico iz restorana Vodnjanka ističe kako je preuzeo restoran od roditelja i posljednjih dvadeset godina podiže cijelu priču na višu razinu. Namirnice se kupuju kod lokalnih proizvođača i to je temelj cijele priče. Svako jutro odlazim u nabavu na tržnicu, a menu se mijenja ovisno o sezonskoj ponudi, ističe Civitico.

 

Posjetitelji su ovom prilikom mogli kušati dva nagrađena proizvoda, istarsku supu i vrsaranske amarete koji su se pripremali u sklopu programa Noći muzeja.