Međunarodni sajam S klobasicom u Europu nagrađen je 2017. godine zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. U Svetom Petru u Šumi u gradu od kobasica okupljaju se  proizvođači i potiče se proizvodnja i prodaja tradicionalnih kobasičarskih proizvoda.

Najbolje istarske kobasice ove je godine napravio Dario Šimonović. Osim istarskih ocjenjivale su se još i slavonske i specifične, kulenova seka i istarska kosnica.  Šimonović je još osvojio šampiona za istarsku kosnicu, OPG Zvonko Arić dobio je šampiona za slavonsku kobasicu i kulenovu seku, a Gavrilović za specifičnu kobasicu. Ove godine je po prvi puta održano ocjenjivanje tradicionalnih istarskih kobasica koje su proizvedene u istarskim dmaćinstvima za vlastite potrebe na stari tradicionalni način. Ovogodišnji šampion Istarske klobasice po starinski je Ivan Macuka iz Svetog Petra u Šumi.

Kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda u Svetom Petru nije nedostajalo. Za oko nam je zapeo salamin s medom.

U Sveti Petar stigli su i susjedi koji drže Guinnessov rekord za izradu najduže kobasice. Pokazali su gostima kako to oni rade.

U sklopu sajma održano je i svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na bekvu. I mi smo probali nadivati kobasice i dobro smo prošli.

Ove godine sajam S Klobasicom u Europu dobiva  i ljetno noćno izdanje koje će se održati krajem kolovoza pod imenom Okusi hrvatskog sela.