Jednosortna ili ulja pomiješana s više sorata maslina. Koje se s kojim sljubljuje, kada su najbolje arome… Slatki su problemi maslinara i potrošača ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Istra pokazuje raskoš u pogledu monosortnih i blend ulja.

U Istri se gaji desetak autohtonih domaćih i još toliko udomaćenih dobrorodnih sorata maslina. Na južnoistarskom je području najzastupljenija buža, maslina čiji krupni plodovi daju ulje visoke kakvoće.

Buža

Istarska bjelica je naša biondina – bianchera. Intencija rasta je prema nebu, zna je napasti bolest paunovo oko,  a ulje je dominantno u svakom jelu.

Istarska bjelica

Među domaće, južnoistarske sorte visoko se uvrstila žižolera. Na dnu je abecentnog niza, ali po kakvoći ulja je u samom vrhu.

Žižolera

Leccino, maslina iz talijanskog Leccea, u Istri je u uzgoju od početka prošlog stoljeća, pa i prije. Može se kazati kako je naša domaća sorta, naučila je i govoriti po našu, voli Istru a i istarski maslinari vole leccino.  

Leccino

Skrivena ljepotica. Nazočnost unas joj je ovostoljetna. Može se uživati sama ili u bilo kojem društvu. Zove se Coratina.

Coratina

Maslinari u Istri koja raspolaže s više od milijun rodnih stabala iskoristili su što im je ponudila priroda. Paleta ulja je široka od monosortnih do posebnih mišancija. Tržište je zahvaljujući turizmu poodavno izvan Istre.