Na Antonji u Rovinjskom Selu održane su 32. Izložba vina i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine. Udruga Agrorovinj održala je aktivnosti vezane uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina. U sklopu natjecateljskog dijela koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja održano je proglašenje najuspješnijih proizvođača.

Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije i ove smo godine napokon mogli organizirati manifestaciju na način da je ona dostupna svim posjetiteljima i izlagačima, izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Najbolja maslinova ulja Rovinjštine

Ove je godine na ocijenjivanje predano i ocijenjeno rekordnih 86 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 63 ulja, a srebrnom medaljom 16 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je sedam ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. Posebno se ističu prvih pet ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Massima Mofardina, Hrvoja Labura, Borisa Korenića, Dragana Mofardina i Marka Črnca. Šampionsku zlatnu titulu ove godine osvojio je Marko Črnac s ukupno 93 boda.

Najbolja vina Rovinjštine

Vina Rovinjštine 2023. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i senzorno ocijenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 39 uzorka vina: 19 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim deset uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, šest uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina, ukupno četiri uzorka. U kategoriji Profesionalnih proizvođača za bijela vina, prvu nagradu s ukupno 88 bodova za malvaziju istarsku dobio je Viliam Lavižati koji je osvojio zlatnu medalju s najviše bodova u kategoriji. U kategoriji Profesionalnih prozvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 88 bodova za teran. U kategoriji Proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je malvazija istarska Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za crno miješano vino.

Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama. Posebne zahvale uputio je Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali i ove godine.