Na razini Europske unije registriran je 1441 naziv proizvoda od kojih je dvadeset i jedan hrvatski. Iz Istre dolazi Istarski pršut, a odnedavno i Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra. Proces zaštite započeo je u lipnju 2013. godine, a naziv Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra zaštićen je na državnoj razini od svibnja 2017. godine.

 

Područje proizvodnje Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Istra zaštićenog oznakom izvornosti ograničeno je na dio hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.

Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, naglašava važnost zaštićene oznake izvornosti koja će proizvođačima donijeti prepoznatljivost na europskom tržištu. Naši maslinari trebali bi se što prije javiti certifikacijskom tijelu i ugovoriti certificiranje svoje proizvodnje. U ovom trenutku u programu ruralnog razvoja postoji Mjera 3 koja u idućih pet godina pokriva sve troškove za naše proizvođače. Na njima je samo da ugovore i provode postupak, a Ministarstvo poljoprivrede snosi sve troškove certifikacije – ističe Pinzan.