Berba maslina u Istri ulazi u završnicu, a zahvaljujući dostatnom broju uljara i prerada je pri kraju. Sad se zaboravljajući trud uživa u najboljem od najboljeg – mladom maslinovu ulju.

Mlado maslinovo ulje cvijet je najkvalitetnijeg jestivog ulja na svijetu. Tom se ulju tepa signor ulje, trošimo ga šparno, a mlado ostaje tek par mjeseci.

Maslinarka Lena Puhar O’Grady govori nam kako je trenutak kušanja mladog maslinovog ulja jedan duboko emotivan trenutak za maslinara. On zapravo sažima sav trud, sve strepnje i strahove koje proživljavate kroz godinu uzgoja maslina. Zapravo dolazi kao nagrada za cijeli taj trud ili kazna. Ako govorimo o istarskom mladom maslinovom ulju onda je to uglavnom nagrada jer se radi o vrhunskim uljima.

Ipak dobra godina za proizvodnju maslinova ulja

Đankarlo Žužić, maslinar iz Tara pojašnava kako je mlado maslinovo ulje prvo na listi fenomena mediteranske kuhinje. Za ovu godinu možemo reći da je povijesna po kvaliteti. Iako nas je zatekla ljetna suša koja je mirisala na katastrofu, na kraju je proizašla jedna odlična, normalna godina.

Uljari preporučuju filtriranje

Od vremena kada su tijesak i vruća voda odvajali maslinovo ulje, valjda još od Rimljana do danas, mlado maslinovo ulje bijaše najbolje od najboljeg. Maslinar i uljar Klaudio Ipša pojašnjava kako mlado ulje ima mirisno ukusna svojstva koja nakon mjesec dana gubi. Dodaje kako je bio veliki protivnik filtriranja mladog ulja dok nije probao. Kad sam probao filtriranje, više se nikad ne bih vratio na talog. Nakon filtriranja nema pretakanja, nema vode u ulju. Očistite ulje i na miru ste.

Maslinar i uljar Tedi Chiavalon ističe kako su danas ulja tehnički puno drugačija pošto je tehnologija omogućila da u ovom trenutku čovječanstvo jede najbolje maslinovo ulje. Imamo terroir, oduvijek imamo sorte, a tehnologija je omogućila proizvodnju vrhunskog proizvoda. Kad ulje izađe iz decantera, kod nas postoje dva načina čišćenja, odnosno separiranje taloga i vegetativne vode što je uobičajeno. Drugo, što mi upotrebljavamo već pet, šest godina i na što pokušavamo naučiti ljude je filtracija. U trenutku filtracije skida se svaki mikron vegetativne vode, skida se sva prljavština iz ulja i ono je spremno za konzumaciju i flaširanje.

Najviše mladog maslinova ulja potroši se dok ne ustara. No, kad je nešto dobro, onda ima i tržište. Interes je bez razlike na, priznajmo, prilično visoku cijenu. A ono što je fantastično tako kratko traje. Čini se kako mlado maslinovo ulje nije potrebno hvaliti, promicati, reklamirati. Ipak postoje dvije velike fešte; u Vodnjanu Dani mladog maslinovog ulja i u Taru Zeleno zlato. I jednu i drugu uljeljupci rado pohode.