Za Vazan sve mlado; mlada trava, mlado lišće, mladi luk i drugo povrće, ali i mladi janjac. Petnestak tisuća janjaca iz domaćeg istarskog uzgoja i u prigodi ovog Vazma, bez razlike na koronavirus i nedaće koje ga prate bit će ponuđeno tržištu. Nije svugdje užanca blagovati janjca, u dijelu Istre za Vazmenim stolom naći će se pršut ili plećka, ali bit će janjaca i jarića.

Seno Murtić iz Loborike ima 130 janjaca koji bi se u ovom trenutku mogli plasirati. Priča nam kako je u početku bila velika potražnja, no zbog trenutne situacije sve je stalo. Dean Kliman iz Cera još nema puno janjadi jer je tek nedavno krenuo s uzgojem ovaca. Sve ovogodišnje janjce prodao je ljudima iz okolice. Dodaje kako će si većina ljudi bez obzira na trenutnu situaciju priuštiti janjca jer je to dio vazmene tradicije.

Bliži se Uskrs, janjetina je spremna. Naše mušterije kao i svakog Uskrsa dobit će svoj dio. Ove godine je to znatno otežano zbog koronavirusa jer imamo ograničenja pristupa. Potrebne su pristupnice pa tko nije iz naše općine teže će doći do nas – govori nam Vedran Macan, predsjednik udruge Istrijanka.

Uzgajivači ovaca ne smiju si dozvoliti da se zaraze koronavirusom jer na njima je briga za ove životinje. Ne smije se ništa dogoditi mojoj obitelji ni meni jer nemamo zamjenu. Jako je teško naći ljude koji znaju s ovcama – ističe Murtić.

Kliman priznaje kako im je situacija s koronavirusom gotovo došla na ruku jer sad imaju više vremena za ovce.  Vjeruje kako uzgajivači koji imaju više ovaca sigurno imaju i više problema jer je teže plasirati janjce pošto su zatvoreni ugostiteljski objekti. Njegova supruga Ljiljana dodaje kako su kad su krenuli dobili od udruge Istrijanka mlađe i starije ovce. Još nismo do kraja klasificirali što će ostati, što ćemo skloniti. Od janjenja što je bilo, bilo je dosta smrtnosti. Imali smo i propadanje papaka kao i svi ovčari ove godine. Ono što smo sad pustili su zdrave ovce s kojima možemo ići naprijed. Za dalje ćemo pustit mlađe ovce i janjad – govori nam Ljiljana.

Kroz udrugu Istrijanka provodi se projekt revitalizacije Istarske ovce. Kandidati za uzgajivače od udruge dobivaju ovce i podmladak kako bi stvorili svoje matično stado. Vedran Macan ističe kako bez obzira na koronavirus projekti udruge idu dalje.

Bit će zdrave i dobre domaće janjetine. Oni prema tradiciji u zapadnom i južnom dijelu Istre znaju gdje će se opskrbiti janjetinom i u ograničeno vrijeme putovanja.

U vrijeme zbog korona virusa ograničenog uvoza, pa i kretanja,  u nikad takvom vazmeno vrijeme sjetili smo se kako u susjednom selu imamo janjce, a i za pršut ili plećku bi nam mogao pomoći susjed. Za drugo lito će nadajmo se biti i mladoga domaćega luka, salate i radića, domaćih jaji,… samo korone neka ne bude nikad i nigdje.