Koronavirus odgodio je i otkazao mnoge tradicionalne manifestacije. Među njima je i Vodnjanska špaleta. Društvo se u Vodnjanu nije skupilo, ali sva je špaleta i ove godine našla put do kupaca.

Uskrsni ponedjeljak već se godinama obilježava na Stanciji Buršić u Vodnjanu manifestacijom koja promovira špaletu. Ne tako popularna kao pršut, ipak je dobila svoje mjesto na meniju u mnogim domovima.

Manifestacija je prvi put održana prije devet godina, govori nam Milan Buršić. Dugo smo razmišljali kako da potaknemo špaletu koja je bila zaboravljena. Priremamo je kako su je pripremali i naši stari, u domaćem maslinovom ulju.

Za pripremu špalete zadužena je Darinka Buršić. Važno je špaletu staviti u tavu kad je domaće ulje zagrijano i samo je okrenemo, zato se i zove giravolta. Na kraju podlijemo s domaćom malvazijom. Poslužujemo je s palentom ili fritajom s šparogama.

Na Uskrsni ponedjeljak u Vodnjanu nikad nije nedostajalo ni špalete ni dobrog društva. Zbog ovogodišnjih ograničenja društvo se ipak nije okupilo, ali špaleta je dostavljena u domove diljem Istre. Michela Buršić Lisjak ističe kako su se okrenuli putevima web tržnica i dostave s kojima su krenuli tri tjedna prije Uskrsa kako bi špaleta mogla doći do svih kupaca. Prošli smo cijelu Istru, svi su dobili svoje pakete dodaje Robert Lisjak.

Tako je sva ovogodišnja špaleta ipak pronašla put do kupaca, a u krugu obitelji dogovoreni su i planovi za drugi Uskrsni ponedjeljak kada će se na ovom mjestu obilježiti 10. manifestacija Vodnjanska špaleta.