Turističke Zajednice Gradova Pule, Umaga i Poreča organiziraju devetodnevnu turneju jedinstvene pokretne izložbe Blago jadranskog podmorja kako bi svojim gostima, sugrađanima te djeci, učenicima i studentima priuštili uživanje u atraktivnom sadržaju, a istovremeno i edukaciji o potrebi zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora.

Otvaranje izložbe ljuštura školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava, koralja i bodljikaša Jadranskog mora biti će u srijedu 7.lipnja u 11 sati na pulskoj Rivi.

Mora i oceani prekrivaju čak 71% planeta, a više od polovine čovječanstva živi uz njihove obale. Jadransko more svojom površinom od 0,138 milijuna četvornih kilometara zauzima 0,003% plavog planeta i jedno je od najmanjih svjetskih mora. 

Izložba povodom Svjetskog dana mora i oceana

Ujedinjeni Narodi su 2009. godine donijeli odluku kojom se 8. lipnja proglašava Svjetskim danom mora i oceana, a ovu  kombinaciju atrakcije i edukacije posjetitelji će moći posjetiti u Puli na Rivi 7., 8. i 9., u Umagu na Trgu slobode 10., 11. i 12., te u Poreču na Peškeri 13., 14. i 15. lipnja.

Izložba Blago jadranskog podmorja postavljena je u 12 metarskom autobusu s 225 eksponata od 65 vrsta ljuštura, oklopa i skeleta školjkaša, puževa, koralja, spužava i bodljikaša Jadranskog mora. Brojni gosti Pule, Umaga I Poreča moći će uživati u sadržaju kakav ne nudi niti jedna druga turistička destinacija.