Večeras, 23. ožujka 2024. godine, Grad Pula se tradicionalno priključuje inicijativi WWF (World Wide Fund For Nature), svjetskoj nevladinoj organizaciji za zaštitu prirode u akciji „Sat za planet Zemlju“ gašenjem javne rasvjete na sat vremena oko Arene, u Carrarinoj ulici uz bedem, kao i reflektora koji osvjetljavaju ulaz prema Zerostrasse.

Ovogodišnji Sat za planet Zemlju usmjeren je na pojedinačne akcije koje svatko od nas može napraviti kako bi dao svoj doprinos zdravlju planeta, a samim time i zdravlju ljudi. Sat za planet Zemlju savršena je prilika za solidarnost, zajedničku brigu o drugima i o sebi.

U vremenu smo dvostruke prirodne krize – klimatske i krize gubitka bioraznolikosti. Svakim danom smo ih sve svjesniji zbog sve češćih vremenskih ekstrema s kojima se suočavamo – od kiša, oluja i vjetrova do toplinskih valova. Prošla godina zabilježena je kao najtoplija otkako se provode sustavna meteorološka mjerenja.

Sat za planet Zemlju pokrenut je u Australiji 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i kao poziv na hitnu akciju. Posljednje subote u ožujku milijuni ljudi širom svijeta na jedan sat isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji. Sat za planet Zemlju danas je najveća svjetska građanska inicijativa za zaštitu okoliša, koja iz godine u godinu nailazi na sve veći odaziv građana. Hrvatska se ovoj inicijativi pridružila 2009. godine, od kada WWF i partneri organiziraju „Sat za planet Zemlju“ u više od 150 gradova.

Gašenjem svjetla simbolično se ukazuje na klimatske probleme koji postoje, a u čijem suzbijanju svatko od nas ima važnu ulogu.

Pozivaju se svi građani Pule da u svojim domovima u znak podrške ovoj akciji večeras 20:30 do 21:30 ugase rasvjetu na sat vremena te na taj način daju svoj doprinos i pošalju poruku o važnosti očuvanja našeg planeta.