Zelena Istra poziva građane na besplatnu radionicu vermikompostiranja (kompostiranje s glistama) koja će se održati u četvrtak, 13. srpnja u Društvenom vrtu na Gregovici s početkom u 19 sati.

Za razliku od klasičnog kompostiranja, u kojem se organske tvari razgrađuju uz pomoć mikroorganizama, u vermikompostiranju razgradnju pospješuju i gliste. Kompost koji se dobiva na taj način još je kvalitetniji od klasičnog komposta – sadrži više dušika, fosfora i kalija, poboljšava strutkturu tla te ima i do 10 puta više mikroorganizama korisnih za rast biljaka.

Radionicu će voditi volonterka Zelene Istre iz grupe za urbane vrtove Evelin Carr. Evelin se prije nešto manje od dvije godine iz Njemačke doselila u Pulu te se ubrzo pridružila Društvenom vrtu. Vrlo je aktivna i, kako ona kaže – zajedno s ostalim volonterima radi na tome da vrt postane predivno mjesto za boravak i uzgoj hrane. Evelin se vermikompostiranjem bavi već deset godina i za to je vrijeme naučila jako puno o glistama: što vole, što ne vole, kakve su im navike i što im je potrebno za rast i razmnožavanje. Željela bi podijeliti svoje znanje i nada se da će i druge potaknuti da se oduševe ovim malim, ali izuzetno korisnim vrtnim pomagačima. Evelin još ne govori tečno hrvatski stoga će se radionica održati na engleskom jeziku.

Za sudjelovanje na radionici potrebno je prijaviti se na e-mail. Tko želi, moći će na radionici kupiti kutiju s glistama za svoj kompost, a zainteresirani se mole da to naglase prilikom prijave.