Na inicijativu Grada Pule, u ponedjeljak, 10. srpnja 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači održan je radni sastanak na kojem je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa suradnicima, župan Istarske županije Boris Miletić sa suradnicima, član Uprave ACI d.d. Josip Ostrogović, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos i saborski zastupnik Anton Kliman.

Tom se prigodom razgovaralo o potrebnoj sanaciji pulskog lukobrana i rekonstrukciji Rive, kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar Butković, o dva vrlo važna projekta u nadležnosti županijske lučke uprave i Grada, koji imaju punu potporu Ministarstva i Vlade, i sada slijedi nastavak daljnje pripreme projekata koji bi se, s obzirom na veliku financijsku vrijednost, teško realizirali bez pomoći Vlade i Ministarstva te europskih sredstva.

U posljednje vrijeme pokrenuli smo veliki investicijski ciklus u rekonstrukciju i izgradnju riva i lukobrana na čitavoj hrvatskoj obali i u tom smislu danas imamo nikad veća ulaganja u lučku infrastrukturu. Tako će i projekt rekonstrukcije, sanacije i dogradnje pulskog lukobrana, vrijedan oko 20 milijuna eura, naći svoje mjesto u novoj financijskoj perspektivi koja bi se trebala otvoriti na jesen i vjerujem dobiti europsko financiranje. Lučka uprava će doći do građevinske dozvole pribaviti svu dokumentaciju i javiti se na poziv Ministarstva. Na isti način na koji smo dosad financirali projekte, a to je 85 posto bespovratnih sredstava, a ostatak bi financirala država. Projekt je u ozbiljnoj fazi pa vjerujem da ćemo vrlo brzo doći potpisati ugovor o financiranju projekta.

Što se tiče rekonstrukcije pulske rive, projekt je u ingerenciji Grada Pule i ACI-ja. Za projekt je potpisan i sporazum o razumijevanju, gdje će Grad Pula i ACI zajednički izraditi idejno rješenje. Nastojat će se ubrzati i što prije doći glavnog projekta, odnosno do dozvola. Projekt je vrijedan 12 milijuna eura i djelomično možemo financirati iz europskih sredstva, a dio financijske konstrukcije sukladno Sporazumu će preuzeti ACI, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Župan Boris Miletić naglasio je kako se radi o dva vrlo velika projekta od značaja za Grad Pulu, ali i Istarsku županiju, s obzirom da je projekt napravljen još 2004. godine, a građevinska dozvola za sanaciju lukobrana ishodovana 2008. godine.

Dosad smo inzistirali prema Vladi da se ovaj strateški projekt Grada, Istarske županije, ali  i Hrvatske izvrši jer je to tema sigurnosti Grada Pule. Tada nisu postojala europska sredstva kojima sada imamo pristupa. Godišnja alokacija za sve lučke uprave u RH bila je 10 milijuna eura, a samo ovaj projekt stoji 20 milijuna eura. Veseli me da će se pulski lukobran konačno napraviti radi sigurnosti. Naša je i obaveza dovršiti ga nakon više od 100 godina otkad je izgrađen, rekao je župan.

Govoreći o pulskoj rivi, podsjetio je da je Grad napravio veliki iskorak izgradivši kompletan obalni kolektor čime se zaljev pročistio. Smatra kako je vrijeme da se napravi novi iskorak te da se izgradnjom i proširenjem dobije nova operativna obala kao što to županijska Lučka uprava radi od Carinskoga gata prema Mandraču.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić u izjavi za medije naglasio je infrastrukturnu, ekološku i sigurnosnu važnost oba projekta. Svjesni smo da su i lukobran i Riva u lošem stanju i to su itekako dva važna projekta koja treba realizirati. Pripremit ćemo potrebnu dokumentaciju i aplicirati na javne pozive za dobivanje sredstava. Pula je grad koji živi uz more, ali na trgovima. Vjerujem da će realizacijom projekta rekonstrukcije Rive Pula živjeti i na moru, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.