Ljepota Rovinja i njegove pomorske tradicije ponovno su došle do izražaja na 16. Regati tradicijskih plovila s latinskim i oglavnim jedrom. prolaznici i turisti mogli su uživati u veličanstvenom prizoru brojnih plovila raskošnih jedara zahvaljujući Ekomuzeju batana i Kući o batani – Casa della batana, organizatorima manifestacije.

Zahvalan sam organizatorima na organizaciji ovog prelijepog okupljanja. Svako događanje i svaka naša udruga doprinosi ne samo očuvanju tradicije, već i poticanju aktivnosti koje nadopunjuju javni život Rovinja, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga. Njegov zamjenik, David Modrušan dodaje kako su Rovinjci posebno ponosni na maritimnu kulturu svoga grada, te kako je uistinu sretan kako je manifestacija, nakon prošlogodišnje limitirane edicije zbog pandemije, poprimila svoju puninu ove godine.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Kao i proteklih godina, i ovo izdanje nije moglo proći bez nezaobilaznih radionica. U suradnji s Pomorskim muzejom iz Cesenatica (Emilia Romagna), održana je radionica tradicijskog bojenja jedara. Osim toga, u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom „Meduza“, za najmlađe je osmišljena radionica pecanja „Pecam sam“, kao što se to nekoć radilo, upravo na Velikome molu.

Osim prekrasnih jedara ovog živopisnog događanja, pažnju prolaznika privukle su upravo i spomenute radionice, pa su tako i turisti imali priliku naučiti nešto više o tradiciji Rovinja i njegove brodice batane.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Posjetitelja je bilo mnogo, no, zaključuje predsjednica Udruge Kuća o batani, Nives Giuricin, najvažnije je što je u manifestaciji sudjelovala najmlađa generacija jer se sve naučene vještine žele sačuvati za buduće naraštaje.