Prvi vikend u prosincu rezerviran je za međunarodni Festival pjenušaca u Starom gradu Višnjanu koji ponovno okuplja najbolje proizvođače pjenušaca. Manifestacija je to koja promovira konzumaciju pjenušca u svako vrijeme, ne samo u ovo blagdansko.

Na Festivalu predstavljeno sedamdesetak pjenušaca

Festival pjenušavih vina postao je tradicionalna manifestacija u općini gdje je započela istarska priča pjenušavih vina. Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan pojašnjava kako je priča krenula prije tridesetak godina kada je pokojni dr. Đordano Peršurić proizveo klasičnom metodom prvo pjenušavo vino od malvazije istarske. Na neki način i njemu u zahvalnost i poštovanje, ali i zbog promocije pjenušaca, krenuli smo s organizacijom Festivala. Ove godine imamo 23 izlagača iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Posjetitelji će moći kušati sedamdesetak različitih pjenušaca tako da će svatko moći pronaći nešto za sebe.

Najbolje ocijenjen pjenušac je Misal Blanc de Blanc

U čast proizvođaču prvog pjenušca na našem području, svake se godine dodjeljuje nagrada za najbolje ocijenjeni pjenušac. Prve dvije godine, najboljim su proglašeni pjenušci iz njegovog podruma. Na trećem, najbolji je bio Blanc de Moi porečke Lagune. Ove godine, priznanje se vraća u podrum Peršurić.

Katarina Peršurić Bernobić govori nam kako danas proizvode 12 etiketa. Od toga, dvije su kreirale ona i sestra Ana dok se ostalih deset proizvodi po recepturi oca Đordana. Blanc de Blanc je glavni dokaz da idemo uspješno njegovim koracima. Radi se o pjenušcu iz berbe 2016. godine koji je na odležavanju 2017. godine. Rekao nam je predsjednik komisije da se osjeti Đordano u svakoj boci. To je naš ponos i naš cilj.

Vrlo mala razlika među pristiglim uzorcima

Ocjenjivačka komisija imala je težak zadatak. Od 27 pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom, šest je zlatnih medalja, sedamnaest srebrenih i tri brončane. Od trinaest pjenušaca proizvedenih charmat metodom, jedna je zlatns, osam srebrenih i četiri brončane medalje. Prof.dr.sc. Borislav Miličević bio je predsjednik ocjenjivačke komisije. Ističe kako je razlika među uzorcima bila vrlo mala te kako su svi uzorci pristigli na ocjenjivanje, bez mana. Dodaje kako mora reći radosnu vijest, a to je kako se u Istri više ne može odabrati loš pjenušac ili pjenušac s manama.

Edukativne radionice

U sklopu programa održane su i dvije edukativne radionice; profesor doktor Borislav Miličević održao je radionicu Pjenušci i gastro užitak dok je sommelier Emil Perdec goste proveo kroz okuse istarskih i engleskih pjenušaca.

Pjenušac proizveden bez dodira svijetlosti

Posjetitelji su ove godine mogli kušati sedamdesetak vrhunskih pjenušaca iz Italije, Slovenije i Hrvatske, pjenušac s 24 karatnim zlatom te pjenušac koji se proizvodi, prodaje i kuša u potpunom mraku. Darja Celec iz Radgonskih gorica predstavlja nam pjenušac Untouched by light. Taj se pjenušac od početka do kraja proizvodi u potpunom mraku, bez dodira svijetlosti. Naši suradnici imali su ideju napraviti nešto jedinstveno, napravili su istraživanja i došli do rezultata kako utjecaj svijetla može promijeniti okus pjenušca. U tami se odvija berba, cjelokupni proces proizvodnje i punjenja, ali i degustacija. Ističe kako su za taj pjenušac dobili puno nagrada.

Pjenušac za svaki dan

Popularnost pjenušaca u našim krajevima kroz godine raste. Od vina za posebne prilike, posebice novogodišnja slavlja, danas je zauzeo poziciju vina koje se pije u svakoj prilici. Vinari se slažu kako se pjenušac sve više poslužuje kao aperitiv, dok je rakija zauzela mjesto koje joj pripada, a to je digestiv. Također, dodaju kako je do popularizacije došlo i zbog miješanja u koktelima.

Trendovi se prate u svim vinarijama, gotovo svaki podrum u Istri danas ima bar jednu etiketu pjenušavog vina. Većina je s pjenušcem upotpunila svoju vinsku kartu ne bi li zaokružila vođenu degustaciju.

Ostvarene nove suradnje

Otvaranju manifestacije prethodilo je pospisivanje sporazuma Općine Višnjan s Fakultetom za turizam i ruralni razvoj iz Požege i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka koji započinju s s formiranjem nastavne baze u Višnjanu.

Mjehurići i nove prilike obilježile su vikend u Višnjanu, sve u cilju promocije destinacije i proizvođača koji djeluju na tom području.