Sve nam je bliža i draža online kupovina. Kupuje se sve, od kućnih potrepština do voća i povrća. Zahvaljujući web tržnicama, sigurno kupujemo od lokalnih poljoprivrednika i proizvođača.

Nekoliko je klikova dovoljno kako bi naručili omiljene proizvode provjerenih proizvođača iz cijele Istre. Nekoliko je web platformi koje će vam to omogućiti. Neke će vas povezati direktno s proizvođačima, dok će druge skupiti vaše narudžbe i isporučiti vam proizvode naručene od njih nekoliko.

Krenimo redom…

Domaća web tržnica

Prije pet godina u realizaciju je krenula prva istarska web tržnica. Prodaja preko interneta tada nije toliko zaživjela, ali Domaća web tržnica postala je mjesto na kojem će se kupci informirati o poljoprivrednim gospodarstvima i njihovim proizvodima.

Milan Oplanić, predsjednik udruge Domaća web tržnica ističe kako je cilj ovog projekta promoviranje istarskih poljoprivrednih proizvođača i pokretanje novih oblika izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda. Projekt Domaća web tržnica pokrenut je još 2015. godine na Institutu za poljoprivredu i turizam. Tada je mnogima izgledalo neobično da se poljoprivredni proizvodi oglašavaju i kupuju putem interneta, ali usprkos tome ovaj projekt je dobro zaživio i dobro je prihvaćen i od poljoprivrednih proizvođača i od kupaca.

Lokalitet

Lokalitet je tržnica koja će uskoro otvoriti svoja vrata u Puli na Verudi. U ovom trenutku tržnicom možete prošetati na njihovim web stranicama, naručiti proizvode putem interneta, a oni će ih dostaviti na vašu adresu. Blanka Sinčić Pulić iz Lokaliteta govori nam kako je inicijativa kojoj je cilj okupiti proizvođače, virtualno i fizički, započela u još u prosincu prošle godine.

Zbog trenutne situacije odlučili smo prvo krenuti s virtualnim dijelom, odnosno osmisliti i realizirati platformu koja će proizvođačima osim promocije omogućiti da svoje proizvode plasiraju i ujedno na jednom mjestu distribuiraju. A Lokalitet dalje vrši pakiranje i isporuku tih proizvoda kupcima. Na jednom mjestu omogućena je kupovina različitih proizvoda od više proizvođača. Na taj način svi proizvođači u isto vrijeme prodaju, a košarice se bogate različitom ponudom.

Istria Buzz

Lloyds Design iz Labina pokrenuo je Istria Buzz, digitalnu platformu za besplatno oglašavanje OPG-a i malih proizvođača. Na jednom mjestu nalaze se svi podaci potrebni za komunikaciju s proizvođačima; od lokacije do kontakta i web stranice. Domagoj Ostović iz Lloyds Designa ističe kako su htjeli dati svoj doprinos u ovoj situaciji tako da naprave nešto za dobrobit društva.

Bavimo se programiranjem, dizajnom i izradom softvera tako da ono što smo mogli je izbaciti jednu takvu platformu koja je naišla na veliki odaziv. Na današnji dan imamo preko sto subjekata na platformi. Nude se razni prehrambeni proizvodi; voće povrće, meso, med, vina, rakije i ostalo. Platforma je baza podataka, ona nema prodajnu komponentu, nema web trgovinu, što je možda plan u budućnosti. Ideja je bila spojiti proizvođače s kupcima, dati jednu dobru bazu i da netko može brzo pronaći ono što traži, stupiti u kontakt i onda slijedi dogovor između te dvije strane oko narudžbe i isporuke.

Trenutna situacija svakodnevno nas tjera da razmišljamo o pravim vrijednostima, kvaliteti i načinu života. Veću važnost pridajemo prehrani pa u posljednje vrijeme obraćamo veću pažnju na proizvode koje kupujemo.

Kako bi podržali hrvatske poljoprivrednike i proizvođače kupujte hrvatske proizvode. Čitajte deklaracije i odaberite domaći proizvod.