U četvrtak je započeo trodnevni Međunarodni festival folklora u Vodnjanu – Leron. Na dvadesetom, jubilarnom izdanju, nastupilo je devet folklornih grupa iz Hrvatske, Italije i Slovačke.

Festival je otvoren u četvrtak nastupom skupine Zajednice Talijana, Vodnjana i Galižane i predavanjem Vidoslava Bugura i Darija Marušića. Drugi dan festivala započeo je mimohodom svih sudionika predvođenih limenom glazbom Zajednice Talijana Buje i zastavničarima iz Contrade Bastia iz Noale. Nakon mimohoda program se nastavio na vodnjanskom Narodnom trgu s nastupom sudionika.

Gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio ističe važnost festivala koji se uklopio u Vodnjansko ljeto zbog uključenosti mladih u festival. Vodnjanski folklor ima mlade, a time i budućnost jer mladi su ti koji nastavljaju tradiciju i čuvaju kulturnu baštinu Vodnjanštine. Festival Leron je izrazito važan za cijelu talijansku nacionalnu zajednicu, ne samo za Grad Vodnjan. Važan je jer jasni pokazatelj želje da se očuva naš identitet, naša kultura na ovom teritoriju gdje mi živimo već stoljećima, naglašava predsjednik izvršnog odbora Talijanske Unije, Marin Corva.

Posljednju večer festivala, nakon nastupa dodijeljene su i nagrade. Stručni žiri, u sastavu Lorella Limoncin Toth, pročelnica konzervatorskog odijela u Istri, Orietta Šverko dirigentica zbora Zajednice Talijana Vodnjan i akademski glazbenik Massimo Brajković dodijelili su četiri nagrade. Nagradu za originalnost i filološku važnost posvećenu obradi narodne nošnje osvojila je Kulturno umjetnička udruga Seljačka sloga Nedelišće. Nagradu za originalnu ručnu izradu instrumenta firlenfe pripala je folklornoj grupi I Brianzoli iz Italije. Za koreografiju, ove je godine nagrada otišla u slovačku folklornoj grupi Inovec. Glavna nagrada, Leron 2023. otišla je u Italiju, folklornoj grupi Pastoria del Borgo Furo iz Italije za ukupan dojam koji uključuje sve tražene elemente uz originalno korištenje scenskih pomagala i gotovo kazališnu izvedbu u cilju prikazivanja svakodnevnog života.