Kako bi se pomoglo sektoru poljoprivrede formirano je Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije koje će aktivno pratiti i analizirati epidemiološku situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa te njene implikacije na poljoprivredu. U sjedištu Istarske županije, održana je konstituirajuća sjednica. U sjedištu Istarske županije, održana je konstituirajuća sjednica.

Na čelu s obnašateljem dužnosti istarskog župana, Fabrizijom Radinom, održana je konstituirajuća sjednica županijskog Povjerenstva za poljoprivredu. Svi članovi povjerenstva predstavili su stanje u svojim sektorima; ekološkoj proizvodnji, ribarstvu, stočarstvu, mljekarstvu, vinarstvu, maslinarstvu te povrćarstvu. Ocjenu aktualnog stanja dali su predsjednik povjerenstva te njegov zamjenik Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije. 

Pinzan ističe kako su nakon analize svih sektora utvrdili da je potrebno poduzeti kratkoročne mjere koje će odmah pomoći poljoprivrednicima, ali još je važnije dugoročno definirati smjer razvoja poljoprivrede u Istarskoj županiji pa su tako donesene dvije konkretne mjere.

Jedna je ta da se uputi na sjednicu Istarske županije mjera za moratorij na kredite; to znači da naši korisnici kredita šest mjeseci neće morati plaćati ni glavnicu ni kamate na kredite, a ima više od 350 korisnika. Jedinicama lokalne samouprave uputiti ćemo da se pokuša odustati od obaveze plaćanja zakupa za državno poljoprivredno zemljište na području Istarske županije, kako bi svi poljoprivrednici koji imaju zemljište, ove godine bili oslobođeni tog davanja. To bi njima bila jedna konkretna i značajna pomoć.

Pinzan ističe kako je u ovom trenutku  najugroženiji sektor vinarstva dok se sektor proizvodnje voća i povrća vrlo brzo prilagodio novonastaloj situaciji. Potražnja za proizvodima je bila velika i još je, naši građani žele jesti svježu, zdravu hranu proizvedenu na području Istarske županije. Za to je potrebno stvoriti neke uvjete. Prvo je da se što brže raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem kako bi oni mogli uzeti nove poljoprivredne površine u zakup. Zatim, potrebno je snažno poticati ekološku proizvodnju.

Želimo da se što veći broj površina koje će se uzeti u zakup, koje do sada nisu bile obrađivane, da se organizira na njimu ekološka proizvodnja. To bi dovelo do veće proizvodnje i većih količina voća i povrća u našoj županiji te je stoga potrebno izgraditi jedan centar za prihvat, sortiranje, pakiranje, preradu te distribuciju voća i povrća. U najavi je iz Programa ruralnog razvoja upravo jedan takav projekt, jedan program gdje će se po županijama graditi takvi centri. Županija bi bila nositelj projekta, financiranje je predviđeno iz Programa ruralnog razvoja, a kad se takav jedan veliki otkupni centar izgradi, predviđeno je da njime upravlja zadruga, proizvođačka organizacija. Da sami poljoprivrednici njime upravljaju te na taj način proizvode količine voća i povrća koje su njima potrebne kako bi mogli distribuirati tijekom cijele godine.

Na kraju sjednice Povjerenstva zaključeno je kako je potrebno analizirati svaki sektor pojedinačno te izraditi novu Strategiju razvoja poljoprivrede Istarske županije u kojoj će biti evidentirani svi problemi za koje će se pokušati naći rješenja, za svaki sektor pojedinačno.