Prije tri godine započeli su radovi na izgradnji javnog sustava za navodnjavanje Červar Porat Bašarinka. Danas, tri godine kasnije nakon završetka svih radova svečano je obilježeno punjenje akumulacije Mateši.

Sustav javnog navodnjavanja vrijedan je 122 milijuna kuna

Sredinom 2019. godine započeli su radovi na izgradnji sustava Červar-Porat Bašarinka. Projekt izgradnje sustava javnog navodnjavanja vrijedan je 122 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i državnog proračuna.

Izvođač radova, Vanja Vižintin, ističe kako je bilo preko pola milijuna kubika iskopa. Površina same akumulacije je gotovo 17 hektara, a volumen vode koja će biti unutra gotovo 9 000 kubika. Izgrađeno je cjevovovda na mreži preko 22 kilometra. Crpne stanice i šahtovi gdje će se korisnici spajati biti će preko 200. Na akumulaciji je postavljen geotekstil u dva sloja, između je glineni dio a završni je tzv. geomembrana koja je u principu ovo crno lice same akumulacije.

Mladen Nežić, direktor istarskog vodovoda pojašnjava kako je u tijeku probno punjenje akumulacije Mateši za potrebe održavanja tehničkog pregleda dobivanja vodopravne dozvole. Inače, vodom punimo iz sustava Gradole preko magistralnog radarskog cjevovovda koji je odavdje udaljen nekoliko kilometara. Ugovor i dogovor s županijom je da se akumulacija puni van sezone kako bi se osigurale dovoljne količine vode u vegetativnom razdoblju i omogućilo navodnjavanje područja Červar Bašarinke.

Sustav za navodnjavanje će navodnjavati 550 hektara površina

Otvaranjem sustava za navodnjavanje, otvaraju se i nove mogućnosti za okolne poljoprivrednike na čije će njive uskoro stići voda iz akumulacije Mateši.

Pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, Ezio Pinzan govori kako će ovaj sustav navodnjavati više od 550 hektara površina. Poljoprivrednici s ovog područja će dobit mogućnost najmodernije poljoprivredne proizvodnje. Na raspolaganju imaju vodu za navodnjavanje stoga će moći proizvoditi kulture kojima je potrebno više vode. Otvaranje ovog sustava je vrlo važno jer se nalazi na području koje je turistički najrazvijenije i gdje će se vjerujemo, svi poljoprivredni proizvodi koji se ovdje budu proizveli pronaći svoje tržište i biti plasirani kroz turizam.

Istarska županija izradila plan navodnjavanja 1998. godine

Navodnjavanje je ključni preduvjet za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju, a otvaranje ovog sustava doprinijet će isplativosti i povećanju prinosa u sušnim mjesecima na okolnim poljoprivrednim površinama.

Istarski župan, Boris Miletić ističe kako je Županija izradila plan navodnjavanja još 1998. godine i da je Istra po tom pitanju bila prva županija u Hrvatskoj. Imamo jedan sustav navodnjavanja u Valturi, a ovo je drugi. Mi smo se kao županija odredili ka putu izvrsnosti. Mislimo da smo naprosto premali da bi mogli imati prosječnu kvalitetu proizvoda. I držim da doista na području poljoprivrede, kad govorimo o našim poljoprivrednim proizvodima, možemo biti ponosni i na naše maslinare i na naše vinare i sve ostale proizvođače.

Otvaranju je prisustvovao i Tomislav Čorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. Istaknuo je kako je svaki kvadratni metar navodnjavanih površina veća šansa za povećanje produktivnosti rada obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Provedba Nacionalnog projekta za navodnjavanja u Istarskoj županiji započela je otvaranjem sustava za navodnjavanje u Kaznionici Valtura. Červar-Porat Bašarinka drugi je sustav javnog navodnjavanja u Istri, ali ne i posljednji. Pinzan napominje kako će sljedeći sustav, za koji je već ishodovana dozvola, biti na području grada Umaga. U planu su i drugi sustavi koji su sada u pripremi, jedan veliki sustav koji je podijeljen na tri manja i to na području Brtonigle.