S ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa COVID-19 Istarska županija je putem svog Upravnog odjela za poljoprivredu predložila Skupštini Istarske županije moratorij, odnosno donošenje Odluke o privremenim mjerama odgode plaćanja zajmova na šest mjeseci u 2020. godini dodijeljenih putem Istarske županije – Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Riječ je o konkretnoj mjeri s trenutnim pozitivnim učinkom na sektor poljoprivrede i velikom broju korisnika županijskih poljoprivrednih kredita.

U ovom trenutku potrebno je cjelovito sagledati poljoprivredu u Istri, ocijeniti postojeće stanje, evidentirati resurse i razvojne potencijale te kapacitete kako za proizvodnju i preradu, tako i kanale za plasman poljoprivrednih proizvoda. Nadalje, potrebno je definirati mjere i aktivnosti koje će se moći odmah primijeniti te smjernice za razvoj poljoprivrede (ratarstva, stočarstva, ribarstva…) Istarske županije kojima će se unaprijediti ovaj iznimno važan gospodarski sektor u budućem razdoblju.

Kako bi se pomoglo sektoru poljoprivrede u Istarskoj županiji, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana, Fabrizio Radin formirao je Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije, kao savjetodavno tijelo župana. Povjerenstvo ima zadatak aktivno pratiti i analizirati epidemiološku situaciju uzrokovanu pojavom koronavirusa na području Istarske županije i Republike Hrvatske te njene implikacije na poljoprivredu na području Istarske županije; komunicirati i koordinirati aktivnosti sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije vezane uz poljoprivredni sektor na području Istarske županije, kao i predlagati mjere Vladi Republike Hrvatske za potporu poljoprivrednom sektoru u svim segmentima. Također, predlagat će mjere za potporu poljoprivrednicima s područja Istarske županije istarskim gradovima i općinama s ciljem održavanja djelatnosti i zadržavanja postojećih radnih mjesta; osmišljavati mjere, aktivnosti i projekte u sektoru poljoprivrede Istarske županije, te koordinirati javni i privatni sektor u poduzimanju mjera i aktivnosti koje imaju za cilj polučiti maksimalne rezultate u spašavanju sektora poljoprivrede.

Za predsjednika Povjerenstva imenovan je župan Fabrizio Radin, za zamjenika predsjednika Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, a za članove: Emil Daus, saborski zastupnik, član Saborskog odbora za poljoprivredu RH; Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina; Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču; Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI; Dorian Siljan, predsjednik Udruge Registriranih ekoloških proizvođača IŽ – IEP; Dean Matić, predsjednik ceha poljoprivrednika, Obrtničke komore Istarske županije HOK-a; Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara IŽ – Vinistra; Klaudio Ipša, maslinar; Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i predsjednik Ceha ribara RH i IŽ pri HOK-u; Sandi Orbanić iz Udruge Hrvatske male mljekare i Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. Pula.

Mandat Županijskog povjerenstva za poljoprivredu traje do 31. prosinca 2020. godine.