Kopriva je sve popularnija namirnica na našim trpezama. Bezbroj je mogućnosti i maštovitih varijanti obroka na bazi koprive.

Kopriva (lat. Urtica dioica) samonikla je jestiva biljka koja raste kao korov. Njezino blagotvorno djelovanje na organizam u narodnoj je medicini poznato je od davnina. Ova biljka obiluje vitaminima i mineralima, jača imunitet te djeluje antibakterijski kod svih vrsta upala u tijelu. Kopriva potiče izlučivanje suvišnih tekućina iz organizma, blagotvorno djeluje na bubrege, mjehur i probavu. Osim toga, ublažava probleme s kožom i vlasištem kao što su psorijaze, ekcemi, lišajevi i osipi. Ova biljka se vrlo uspješno koristi i za izradu gnojiva kao prihrana i zaštita povrtnog i ostalog bilja u ekološkoj proizvodnji.

Kopriva u cvatu

Kopriva voli vlažna, humusna tla i lako ćete ju pronaći po šikarama, šumama, livadama, vrtovima, te uz napuštene zidine i ograde. Svi dijelovi biljke su korisni i nema neželjenih djelovanja. Za jelo se u proljeće bere mlada biljka prije cvatnje dok se za ljekovite pripravke skuplja tijekom cvjetanja. Sitni zelenkasti cvjetovi skupljeni su u resice i cvatu od lipnja do rujna.

Koprivu štite krhke bodlje koje se pri dodiru lako rasprsnu ispuštajući tekućinu koja na našoj koži izaziva burne i neugodne reakcije. Ta tekućina je mravlja kiselina koja je kriva za crvenilo, plikove i žarenje koje se javlja nakon kontakta kože s koprivom. Ali to nikako nije razlog da odustanemo od ove biljke. Rukavice su dovoljna zaštita. Ukoliko berete mladu koprivu, činite to u prirodnom okolišu koji nije izložen urbanom onečišćenju.

Kopriva je sve popularnija namirnica na našim trpezama, pa postoji cijela paleta recepata za pripremu delikatesnih obroka. Bezbroj je mogućnosti i maštovitih varijanti obroka na bazi koprive.

Krem juha od kopriva

Predlažemo da isprobate kremaste juhe s koprivom, polpete i popečke od koprive u kombinaciji s raznim dodacima kojima možete obogatiti obrok. Možete ju kratko blanširati i zamrznuti poput špinata i šparoga. Tako će vam biti pri ruci kad poželite za vrijeme duge zime.

Budite maštoviti i poigrajte se s koprivom u vašoj kuhinji ovog proljeća, jer kopriva nudi puno blagodati za vaš organizam.