Grad Vodnjan broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Prema procjenama, na tom ih je području oko dvije tisuće. Prije trinaest godina započela je akcija Moj kažun – La mia casita u sklopu koje je dosad popravljeno više od dvijesto kažuna. Nešto od strane grada, a nešto od građana. Kako bi se sačuvao prepoznatljiv simbol Vodnjaštine građani dobivaju  financijsku potporu za popravak kažuna.

U sklopu akcije Moj kažun – La mia Casita svake se godine popravi nekoliko kažuna. Ove godine obnavlja se kažun u blizini Parka kažuna. Pošto je bio u ruševnom stanju, srušen je i gradnja je započela od temelja. Uskoro će zasjati u novom ruhu.

Za gradnju kažuna potreban je i određeni alat.

Suhozidna gradnja proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. U sklopu akcije Moj kažun želi se sačuvati tradicija iz ovog kraja i naučiti sve zainteresirane kako se grade suhozidi. Nakon radionice polaznici osim diplome, sa sobom nose i znanje po koje su došli.

Istarski kažuni i suhozidi pozitivan su primjer očuvanja tradicije. Ostaju kao spomenici istarske kulture i istarskog težaka.