Grad Vodnjan broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu, a prema procjenama na tom ih je području oko dvije tisuće. Kako bi ih zaštitili i sačuvali, pokrenuta je akcija Moj kažun – La mia casita.

Zapuštanjem poljoprivrednih površina, zapuštaju se kažuni i suhozidi koji su zbog vremena u kojem živimo izgubili svoju prvotnu funkciju. Njihovom očuvanju i obnovi doprinijela je i akcija Moj kažun kroz koju se već petnaest godina potiče obnova i očuvanje prepoznatljivog simbola ovog kraja.

Od radionice suhozidne gradnje do vožnje vlakićem

Nensi Giachin Marsetič Iz Grada Vodnjana ističe kako je cilj akcije promovirati vrijednost suhozida i kažuna, ne samo na području Vodnjanštine nego i cijele Istre. Znamo da je kažun simbol istre, a i većina građana zna što je kažun. Otprilike znaju čemu je služio, ali možda nikad nisu imali priliku ućii u kažun i i dirati taj naš kamen. Zato smo mi osmislili našu akciju gdje posjetitelji mogu sudjelovati na edukativnim radionicama suhozidne gradnje, uživati u vožnji vlakićem i obilasku kažuna.

Kroz suhozidnu gradnju, polaznike vodi Branko Orbanić na osnovnom tečaju suhograditeljstva Majstor od kažuni. Orbanić ističe kako je tema suhozidnog graditeljstva neiscrpna. Uvijek imamo inspiracije sa svakom novom grupom. U prvom dijelu pričamo o kažunima, kako su nastali, zašto su skloništa bila nužna… Onda dolazimo do toga što je istarski kažun, kako se gradi i na kraju malo vježbamo suhozidnu gradnju na suhozidu.

Suhozid kao deponija, međa i ograda

Iako je danas izgubio svoju prvotnu funkciju, suhozid je, kao i kažun, rado viđen ukras poljoprivrednim površinama. Orbanić ističe kako je zid nekad imao trojaku funkciju. Prvenstveno je bio deponija za odbacivanje viška kamena. Zatim, bio je međa te ograda. Danas zid više nije deponija, danas je međa. Danas je skoro kategorija ničije jer je napušteno. Više nam to ne treba. Dok god nam taj dio parcele ne treba, neće se ni zid rekonstrirati. To može biti na razini dobrog gospodara da ga nije sram, međutim zid nema funkciju dok se polje ne koristi. Revitalizacijom poljoprivrede obnavljau se i zidovi. Danas su dobili novu dimenziju, a to su povećavanje ambijentalnosti terena gdje povremeno dolazimo.

Dosad je na području Vodnjanštine obnovljeno tristotinjak kažuna kroz akciju moj kažun te uz potpore koje Grad daje za obnovu i gradnju kažuna. U sklopu akcije, ove će se godine obnoviti zidovi dvorišta crkve svetog Justa u Galižani. Za taj je dio zadužen Valter Medančić.

Kažuni i suhozidi odličan su primjer očuvanja kulturne baštine i tradicije. Ostaju kao spomenici istarske kulture i istarskog težaka.