Na Uličnicu će se Žminjom širiti miris pinci koje će vrijedne domaćice pripremati Zad kaštela.

Vrijedni Žminjci i ove će godine obilježiti uskrsno vrijeme promocijom tradicije i kulture ovog kraja. Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće manifestacija je koja podsjeća na ne tako davna vremena, kad je vazmeni stol obavezno krasila domaća pinca. I danas je ona u većini domaćinstava nezaobilazna, ali rijetko se koja domaćica upušta u njeno pečenje. Upravo zato, ovo je idealna prilika za uživanje u ukusnim, domaćim pincama, spravljenim po starim recepturama koje se prenose s generacije na generaciju.

Pinca i vazmeni pijat

VAZMENA PINCA
recept Zdenke Jakus
 
• 1 kg brašna 
• 20 dkg šećera
• 4 dl mlakog mlijeka
• 8 dkg maslaca ili masti
• naribana korica limuna i naranče
• 10 dkg grožđica namočenih u rakiji
• 2 cijela jaja i još 2 žutanjka
• 8 dkg kvasca
 
Od svih ovih sastojaka treba dobro zamijestiti tijesto, pustiti da odstoji sat vremena. Zatim ga premijesiti i pustiti da se diže još sat vremena. Nakon toga staviti peći u pećnici sat vremena na 180° stupnjeva ili na ognjišću pod čerpnjom 45 minuta.

U nedjelju, 10. travnja, od 13:30 do 19 sati žminjske će domaćice za posjetitelje pripremati i peći pincu. Kao i na dosadašnjim manifestacijama, i ove će se godine birati najštabeleje pince, najbolji vazmeni kolači i nalepče piturano jaje. Svi koji žele sudjelovati, svoje pince, kolače i jaja mogu donijeti zajedno s napisanim receptom od 11 do 13 sati. 

Osim u pincama, posjetitelji mogu uživati u Vazmenom pijatu (fritaja s mladim porilukom, kuhana špaleta i mladi luk) po cijeni od 50 kuna. Zad kaštela posjetitelji će moći na štandovima lokalnih obiteljskih gospodarstava kupiti sve potrebno za uskrsni obiteljski ručak.  

Pićenje jaja i domaća supa

Tradicija je postao i turnir u pićenju jaja u kojem se mogu okušati svi posjetitelji. Oni najbolji, doma će odnijeti istarsku špaletu. Poseban program priprema se od 14 do 17 sati u Kutku za najmlađe, od kreativnih uskrsnih radionica do uzbudljive igre za djecu Tajna nestalih vazmenih jaja.

A kakva bi to fešta bila bez istarske supe? Žminjci su u goste pozvali Rovinjce koji su pokrenuli postupak zaštite umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Upravo je u supi neraskidiva veza između Žminja i Rovinja. Pokojni Pino Kuhar, cijenjeni kuhar i promotor istarske gastronomije jedan je od inicijatora Festivala istarske supe koji udruga Agrorovinj organizira u Rovinjskom Selu. Tradicionalnoj, domaćoj supi s teranom, maslinovim uljem, šećerom i paprom za ovu će se priliku umjesto kruha dodati prepečena pinca i kava.

Žminjske vazmene užanci

Uskrsno će vrijeme u Žminju biti obilježeno s još jednom manifestacijom. Od 8. do 16. travnja, žminjski ugostitelji nude posebne uskrsno-proljetne menije obogaćene okusima tradicije i daškom suvremenosti. 

Detaljni program manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće možete pronaći ovdje. Ugostitelje koje sudjeluju u manifestaciji Žminjske vazmene užanci i uskrsne menije možete pronaći ovdje.