U Istri nalazimo tri maruna: lovranski, lovrinski i oprtaljski. U današnjoj emisiji donosimo priču o oprtaljskom, oprtaljskom kostanju.
Bilo je tu nekada puno kostanji, svaka obitelj ubrala bi tonu i pol, dvije na godinu. Danas su šume zarasle, a kesteni obolili. Vlasnici ih beru većinom za svoje potrebe.
Osim nepozvanih gosti, u kestenima uživaju i divlje svinje. Već godinama u šumi je prisutna i osa šiškarica.
Neće kostanj na svako tlo, ali ovo oprtaljsko itekako mu odgovara.
Jesensku slasticu iz oprtaljskih šuma promovira se već jedanaest godina u Oprtlju, na Kestenijadi. Osim kestena, posjetitelji su mogli uživati u jelima i slasticama od kestena.
Oprtalj je prepoznatljiv po svom kostanju koji je manji, ali slađi od maruna. U ovom kraju bere se od pamtivjeka, ali ako se uskoro nešto ne poduzme i riješi problem ose šiškarice, izgubit će se taj simbol.