Pošto je Dunja prilično rašireno i opjevano žensko ime, mi ćemo joj tepati kunja. Simbol je ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, ljepote i postojanosti. Gaji se na rubnim dijelovima parcela, a naročito dobar susjed joj je vinograd. Kunja je prava riznica brojnih ljekovitih sastojaka.

Dunja, po domaću kunja, uspijeva po dvorištima i rubovima vrtova i drugih poljoprivrednih površina. Pravi će gospodar uvijek naći mjesto za ovu jedinstvenu stablašicu čiji opojni miris ima blagotvorno djelovanje na organizam. Poput većine voćnih vrsta dolazi iz Azije, mediteranski klimat joj jako odgovara, a urod je i do četrdeset tona na hektar. Ove godine ne baš jako zdravih plodova.

dr.sc. Marin Krapac iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ističe kako je ova kodina netipična što se tiče klimatskih prilika. Bilo je dosta vlage i na područjima gdje se vlaga zadržava došlo je do razvoja bolesti na dunji. Razlozi opadanja ploda mogu biti i neki fiziološki problemi, utjecaj stresa, razlika između suhog i vlažnog vodnog režima.
U Svetom Kirinu ovogodišnje kunje nisu bile dobre kvalitete. Iako izvana izgledaju zdravo, iznutra su većinom trule, požalila se Bisera Pudić.

Dunja uz brojne vitaminsko mineralne vrijednosti ima dosta tanina koji pozitivno djeluje na rad crijeva i pektina koji povoljno djeluje na krv. Koji bi to agroturizam bio kad se ondje ne bi nudila kunja. Gospodarica će prirediti slastice i kompote, staviti ju na škanciju, ormar, regal, napu … U bačvi u kojoj je mošt na gornjem čepu će do martinjskog prijetoka biti kunja.

Davorka Šajina iz Agroturizma Ograde ističe kako se dunja jako puno koristi u gastronomiji. Starinska sorta koja je poludivlja uspjeva bez obzira na vremenske prilike. Ako prebrodi prvi mraz svake godine ima siguran urod. Pošto je dunja u njihovom dvorištu ekološka, ove godine je malo više oboljela, ali plodova ima dovoljno.

Kunja je simbol jeseni, fantastično se uklapa u krajobraznu arhitekturu. Starije vraća u djetinjstvo, a sve nam bogate nepca posebnim guštom. Bez obzira na činjenicu da nema plantažnog uzgoja, kunja je i u Istri će biti vazda zastupljena. Sade se i visokorodne sorte i ne zaboravljaju naše starinske, što je dobro. Posadite li već ove zime samo jednu kunju zadovoljstvo ćete podijeliti s vašom gospodaricom i ukućanima, uživat ćete u brojnim delicijama. Biti će vam zahvalni i pčelari jer dunja je i medonosna biljka.