Predstavljamo jedno od rijetkih zimskih voćaka – dyospyros kaki, japansku jabuku ili „po domaću“ pomi – kaki.

Kaki je zimski ukras dvorišta, vrta ili okućnice. Žutozlatni plod je najljepši cvijet u umirujućoj prirodi.  Nije baš čest gost naših okućnica, međutim pojedinačnih stabala ima diljem Istre.

Domovina kaki jabuke je istočna Azija. Zahvalu za slasne zimske zalogaje dugujemo Amerikancima koji su ga iz pradomovine ponijeli doma, Talijanima koji su europeizirali kaki i naravno našim rasadničarima. Ako ste zainteresirani za sadnju evo savjeta.

Pomi kaki vole svi; neki za jelo a neki, takvih je više, su zadivljeni  zimskih izgledom; sami plodovi na granama bez lišća.

Kaki je miroljubiva višegodišnja stablašica. Nema neprijatelja. Nema ni bolesti, a štetnici su tek kosovi, šojke i pokoja osa, jer rekosmo zimska je voćka.

Zašto kaki i u maslinarskom i vinogradarskom kraju? Čisti su. Najljepša je zimska dekoracija, a lišće koje padne prije sazrijevanja ploda nije neki problem. Pojedinačnih stabala ima svake godine više, no plantažnog uzgoja zasad nema.