Donosimo priču s OPG-a Prenc iz Kringe koji se bave uzgojem industrijske konoplje. Evo kakva je situacija s uzgojem biljke čije korištenje još uvijek nije u potpunosti legalizirano, ali uskoro bi trebalo biti.

Konoplja je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, a njezin uzgoj započeo je prije najmanje 10 000 godina u Tajvanu. U staroj kineskoj medicini smatrana je kao vrhunsko ljekovito bilje.

U Istri se uzgojem industrijske konoplje bavi nekoliko obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Posjetili smo obitelj Prenc koja je s uzgojem započela prije četiri godine.

Veliki je potencijal biljke čije korištenje nije u potpunosti legalizirano. Od industrijske konoplje može se proizvesti oko dvadeset i pet tisuća proizvoda, no zbog aktualne zakonske regulative proizvođači su ograničeni samo na korištenje cvijetova i sjemena. Za sada, konoplja se koristi samo u prehrambene svrhe.

Obitelj Prenc od konoplje proizvodi ulje, čaj, sjemenke, protein, brašno i kreme. Dok se zakoni ne promijene proizvođači su osuđeni uništavati vrijednu sirovinu koja se itekako da iskoristiti.

To bi se ubrzo moglo promijeniti jer će se uskoro na dnevnom redu Hrvatskog sabora naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga u kojem će se ukloniti zapreke u proizvodnji industrijske konoplje u Hrvatskoj.

Novim zakonskim rješenjem omogućit će se upotreba cijele biljke, a ne samo sjemenki i cvijeta. U istom se prijedlogu otvara i zakonska mogućnost sadnje konoplje za medicinske svrhe u Hrvatskoj, ali samo pravnim osobama koje za to dobiju ovlaštenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode.