Pula je ovog vikenda bila domaćin 22. izdanja Ucvirkenfesta, jedinstvene gastronomske manifestacije posvećene čvarcima, ucvirkima, žmarama ili cicciolima. Posjetitelji su mogli uživati u bogatom programu i raznim specijalitetima od čvaraka.

Glavni kulinarski događaj bila je priprema palente krumpirice sa čvarcima. Budimir Žižović, jedan od realizatora manifestacije, istaknuo je kako su kroz 22 godine festivala oživjeli i rekonstruirali čak 30 starinskih jela s čvarcima, dok su istovremeno osmislili i dvadesetak novih kreativnih jela.

“Čvarci su najzanimljiviji onog trenutka kada se istope, posole i uživaju svježi. Narod u Istri uvijek je bio škrban i od njih su radili razna jela. To smo kulinarski iskoristili i predstavili upravo na ovom festivalu,” kazao je Žižović.

FOTO: Bojan Prusac

Poseban dio manifestacije bilo je natjecanje u topljenju čvaraka, u kojem su sudjelovale tri ekipe: dvije iz Udruge branitelja proizvođača Panonija – slavonska i baranjska ekipa – te Danijel Erman iz Žminja, koji je žmare pripremao na istarski, odnosno žminjski način.

FOTO: Bojan Prusac

Danijel Erman istaknuo je kako sve ovisi o svinjama i kvaliteti sirovine. Naglasio je kako ima vlastiti uzgoj te kompletnu proizvodnju – od kobasica do čvaraka. “U Žminju ih zovemo ucvirki, a najbolje su dok su još tople. Kao i ostalo, nije ih dobro jesti previše, ali jednom u toliko svatko si ih mora priuštiti”, kazao je Erman.

FOTO: Bojan Prusac

Marijan Delić iz Županje rekao nam je kako Udruga branitelja proizvođača Panonija već godinama dolazi u Pulu gdje nekoliko puta godišnje organiziraju sajamske manifestacije na kojima predstavljaju slavonske delicije. Tako i danas, osim predstavljanja svojih proizvoda, za Puležane su pripremali čvarke na slavonski način.

FOTO: Bojan Prusac

“Razlika je u pripremi. Istarijani žmare rade malo krupnije, čak su i više pečene. Mi čvarke režemo sitnije, a često se doda i jabuka, luk ili mlijeko.” pojasnio je Delić.

FOTO: Bojan Prusac

Atmosfera na tržnici bila je vesela, a mirisi prženih čvaraka i ukusne palente mamili su brojne posjetitelje. Pripremljeno je oko 600 porcija palente s čvarcima koje su besplatno podijeljene posjetiteljima.