U organizaciji Udruge Agrorovinj i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo, ove je subote održana tradicionalna Antonja te izložba maslinovih ulja, a poznate manifestacije praćene su bile nešto mlađim, Festivalom istarske supe.

Unatoč izostanku zabavnog djela manifestacije, u Rovinjskom je Selu održana podjela diploma i medalja. U sklopu smotre vina prikupljeno je 26 uzoraka, od kojih 18 iz kategorije vina proizvedenih modernom, a osam iz kategorije vina proizvedenih tradicionalnom tehnologijom. Uzorci su analizirani i ocijenjeni u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam, pri čemu je zlatom nagrađeno osam uzoraka vina.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

U kategoriji bijelih vina proizvedenih modernom tehnologijom, najbolje ocijenjeno vino je Malvazija istarska P.O. Vivoda, dok je među crnim vinima najbolji Merlot P.O. Grota. Zlatnu medalju za Malvaziju istarsku osvojili su Arno Saina, Viliam Lavižati i Vina Herak & Smoljan. Kod vina proizvedenih tradicionalnom tehnologijom, nagrađeni su Malvazija istarska Davida Buršića i crno miješano Elvisa Prenca.

I ove je godine postignuta standardno visoka kakvoća bijelih i crnih vina Rovinjštine, pa se tako sva ocijenjena vina nalaze u kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina.

Održana je i 19. izložba maslinovih ulja Rovinjštine, a pritom je predan i ocijenjen 41 uzorak. Od toga, čak 38 uzoraka svrstano je u kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađena su 23 ulja, a šampionsko mjesto zauzelo je miješano maslinovo ulje OPG-a Juraj Mastilović. I maslinova su ulja, kao što je to bio slučaj kod vina, izvrsne kvalitete.

FOTO: Grad Rovinj – Rovigno

Predsjednik Udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić, ovom je prilikom svim sudionicima uputio iskrene čestitke, te se zahvalio na trudu i znanju koji su rezultirali tako kvalitetnim proizvodima. Prisutne su podno Doma kulture u Rovinjskom Selu pozdravili zamjenik pročelnika za poljoprivredu Istarske županije, Gracijano Prekalj, te predsjednik Mjesnog odbora Rovinjsko Selo, Vlado Cvitić. Ovom su tradicionalnom događanju prisustvovali i gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, sa svojim suradnicima.

Osim Antonje i izložbe maslinovih ulja, održano je i 8. izdanje Festivala istarske supe, u kojemu je sudjelovalo tri ekipe: Udruženje obrtnika Rovinj-Rovigno, Rekreativo iz Rovinjskog Sela i Damijanići Team. Natjecatelje su svojim vinima pratili vinari P.O. Panjoka, Vina Herak & Smoljan i Vina Paladnjaki.