Posjetili smo mjesto Oskuruš na području grada Buje povrh rijeke Dragonje. Obitelj Brajko uz pomoć mehanizacije koju posjeduju, obližnje brdo pretvara u maslinik. Na vrlo zahtjevnim terenima proizvode maslinovo ulje, vino i mlijeko. Poteći će jednog dana i med.

Otac i tri sina na poljoprivredi rijetkost je i u ravničarskim krajevima. Anđelo Brajko nekad zaposlenik bujskog Digitrona ostao je doma, zasnovao obitelj, tu na brijegu povrh Dragonje. Nekada je to bilo bedasto, danas mudro.

Proizvode vino, maslinovo ulje i mlijeko. Kako reportažu snimamo u povodu 26.studenog Svjetskog dana maslina, prednost imaju novi nasadi na do sada zapuštenoj zemlji.

Nagibi, kamenje, erozija, divljač…sve ih to nije onemogućilo u podizanju novih nasada, prije svega autohtone buže i bjelice, slovenske štorte i talijanskih introdukcija.

Zemlje nikad dosta, barem ne za ozbiljniju proizvodnju. Kupili su sve što im se nudilo, a posegli su i za državnim poljoprivrednim zemljištem. Koristit će ga 25 godina pa opet na natječaj. Nekako razmišljam ne bi li država poklonila zapuštene brijegove ovim vrijednim mladim ljudima. Bila bi to korist za Brajke, Oskuruš, Županiju i Državu.

Cijene organskog i anorganskog gnojiva su podivljale,   više su od brda gdje Brajki sade masline. Sad je još opravdanija proizvodnja najmlađeg brata.

Treći Brajko je muškatir, proizvođač nedavno zaštićenog momjanskog muškata.

Vino, maslinovo ulje, mlijeko… Tata Anđelo je vjerovao je da će od dice nešto biti, ma baš tako…